Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Struktur


Jag blev inspirerad av detta inlägg kring struktur och stringens avseende pengar in i en privatekonomi och pengar ut. Hur ser din sådan värld ut?

Hos familjen Penning inkommer våra inkomster på respektive lönekonto, frugan får även barnbidraget in på sitt konto. Vi sätter därefter in 90 % av våra inkomster till ett gemensamt konto och behåller 5 % var för egna nöjen, så som kläder och skor som fru Penning gillar och gadgets och teknik, som jag gillar.

Från det gemensamma kontot betalas alla räkningar och utgifter samt kreditkortsutgifter. Kreditkortet byggs på med motsvarande 14 % av kreditlimiten varje månad så som buffertbygge -  eller 6% av inkomsterna. Amorteringen tar emot 9 % av inkomsterna, målsparande till bil 7 % och målsparande till semester c:a 3 %. Skatteåterbäringen går oavkortat till semesterresor hos oss. Aktiesparande, eller pengamaskinen, får motsvarande 5 % per månad.

Detta innebär att våra månatliga utgifter utgör ganska exakt 60 % av våra inkomster, något som jag gärna hade sett kunde krympas till 50 %. Vi är inte helt dugliga på att betala oss själva först - för då hade vi haft räkningar kvar, obetalda efter månadsskiftet.

Ja, jag ritade en snygg bild jag med för att visa hur det ser ut. Jag använde verktyget Gliffy som finns för Chrome Web Store helt gratis.Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Läste denna inlägg också och tyckte att det var intressant. En bra sätt att visualisera pengaflöde när man börjar. Och en bra sätt att fördjupa sig när man är redan inne. Det går att göra samma schema för utgifter; till ex: vill och måste eller livsmedel och skönhet.
  Det borde gå att göra det i excel och använda sparkline för att visualisera utveckling. Funkar dock endast i sista excel. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm? Sparkline? Det har jag dålig koll på, måste undersökas. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg