Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Trampa vatten


En varm, het sommar. Mycket bad och sol. Trettioåtta personer drunknade under juli månad. En svart sommar. Att vara simkunnig och undvika risker är en bra väg att plaska på. Detta gäller också i privatekonomin, det går utmärkt att drunkna där med.

Dividend Mantras inlägg kring att trampa vatten är nog så inspirerande i sin liknelse. Att leva från lön till lön, att kämpa med att hålla näsan ovan vattenytan varje månad iklädd en tung kostym som obönhörligt drar dig ned mot ett svartnande djup. Istället för att lätta på kläderna, träna arm- och bentag, undvika djupt vatten och strömmar.

Att spara pengar ger lyftkraft. Ju mer desto bättre. Utväxlingen ligger oftast i kapade kostnader. Dividend Mantra sparar mer än 50 procent av sin inkomst varje månad. Familjen Penning, med ursäktande familjeliv, stretar mot 20 procent - det är jag imponerad över trots allt, en av sex månadslöner till ett framtida ekonomiskt oberoende. En avkastningsportfölj ynglar av sig med nya slantar över tid så flytvästen blir större för varje år.

Lycka köps inte för pengar - det är en utmärkt insikt att skaffa sig. Olycka köps definitivt om det köps på kredit. Att jobba och gneta för att spara ihop redan utförd konsumtion är ett bottennapp.

Nej, det är slut med att trampa vatten, bättre är det att simma iland och vila på stranden, eller hur?

Jag får fortfarande höjda ögonbryn till svar när jag säger att vi ska köra vår gamla Opel tills den rasar ihop och att en ny bil inte får kosta över hundratusen kronor - och att vi dessutom sparar ihop pengarna till den i förväg. Jag får brydda blickar när jag säger att vi amorterar och sparar en femtedel av våra inkomster, att vi saknar konsumtionskrediter och att inga sådana tas i några sammanhang. Jag får runda munnar då jag säger att vi har en plan på att vara skuldfria vid 57 års ålder trots flermiljonlån. Jag får skakande skallar då jag säger att familjen Penning inte platsar in bland proffsspararna utan spelar i farmaligan - vi är medelmåttor men blott upplysta medelmåttor.

Inte för att jag ogillar att jobba. Men jag vill inte känna det som ett tvång. Det finns inget viktigare än att äga sin egen frihet. Däri ligger också ekonomisk frihet. Eller vad säger du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Huvudet på spiken! Jag lever inte riktigt som jag lär, blir något felsteg ibland men processen går framåt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg