Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Go west


Det var i början av Juni månad som jag inhandlade Wal-mart till en kurs av 76,62 USD. Nu står kursen något lägre, runt 76,53, men marknadsvärdet har stigit med drygt 5 %. Hur kan det komma sig?

Jo, dollarns värdestegring gentemot den svenska kronan. Från cirkus 6,70 kronor till dagens dryga 7 kronor per dollar påverkar så klart värdepapper i denna valuta. Mycket talar för en fortsatt förstärkning av dollarn. Medan vår ränta fortsatt är låg och kanske sänks ytterligare har signaler för en höjd ränta i USA. Inte mycket talar för att svensk inflation kommer att öka tvärt heller. Samtidigt hänger allt samman i ett kommunicerande kärl då en starkare dollar lär jaga på svenska inflation på sikt.

Att äga amerikanska aktier med god utdelning blir en bättre affär med en stigande dollar. Inte osannolikt att mer än Wal-mart och Deere kommer att inhandlas. Om man planerar en framtida semester i USA kan det också vara en god idé att köpa på sig lite dollars.

Att få lite regelbunden utdelning är i sig roligt när börsen i övrigt ter sig dyr. Däremot har jag ganska säkert vänt ryggen åt teknologiaktier så som Apple och Microsoft. Jag har insett att jag inte kan sia eller spå kring vad som kommer att vara hett eller kallt bland prylar och gadgetar. Apples nya iphone som förevisades idag imponerade inte på mig men kanske på många entusiaster. Dessutom vill jag inte ha en större telefon utan snarare en mindre. Lite intresserad av Sonys nya X3 compact som dessutom är vattentät och en kompetent kamera - sådant gillar jag.

Hur ser du på att investera västerut?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Själv har jag fler amerikanska aktier än svenska i min portfölj. Det beror på att det är där jag hittat de få köplägen som dykt upp senaste året.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg