Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Makt och medel


Har suttit med ett fredagsglas rött vin och lyssnat till en stundtals het partiledardebatt. Jag kan väl tycka att alliansen i det stora hela har dragit de längsta stråen i de flesta ämnen som debatterats men jag är så klart färgad i min liberala inställning. Jimmy Åkesson och hans SD kan man tycka vad man vill om - men även han lyckades bra vid flera tillfällen i sina inlagor.

Nu spelar det nog ingen roll ändå - det tycks bli ett maktskifte på söndag vilket jag beklagar. Vi kommer att möta en rörig parlamentarisk situation med långt fler frågetecken och osäkerhet än tidigare. Finansminister Borg är i mina ögon en betydligt bättre lämpad finansminister än Socialdemokraternas Magdalena Andersson som lär få posten. Vi alla - som balanserar våra privatekonomier likt vilken finansminister som helst - vet att våra plånböcker kommer att påverkas negativt framöver.

Otäckast är om Feministiskt Initiativ blir ett riksdagsparti och samtidigt får möjlighet att påverka förd finanspolitik. Förmögenhetsbeskattning, hårdare progressiv beskattning och hårdare beskattning av ISK är vansinnigt i verkligheten men sunt förnuft för Gudrun Schyman. Vänsterpartiet vill också återinföra förmögenhetsbeskattningen och detta parti lär ingå i den nya regeringen vilket för mig är djupt deprimerande. Näst efter Rumäniens kommunistparti så är nog Jonas Sjöstedts parti det minst reformerade kommunistpartiet i Europa. När det gäller människors privatekonomi så står Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet för det sans och förnuft som finns i dagens opposition. Om nu inget mirakel sker så ser jag helst att dessa två partier hellre tar Centern i hand än Vänsterpartiet - men även det ter sig osannolikt.

Oavsett så ska jag och frun rösta på söndag, självfallet. Det blir folkpartiet för vår del. Vi är besjälade av att staten i största möjliga mån inte ska lägga sig i hur människor vill leva sina liv. Vi vill ha valfrihet inom alla områden och så få pekpinnar som möjligt från makthavarna. Jan Björklund må ha sina tillkortakommanden som partiledare och debattör men partiets linje är och förblir liberal. Tyvärr verkar det som om majoriteten av svenskarna i detta val vill lägga sin valfrihet i regeringens händer - eller att enbart fokusera på att invandrare är otäcka.

På söndag vet vi hur det gick. Låt fårskocken tala. Håll i plånboken, kära vänner. Snart är Sjöstedt och Fridolin där och nallar!

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Det som man vet är att det inte blir en enkel situation för valet oavsett vem vinner.
  Debatten har visat att diskussionen är ganska sterila på alla fronten. Höger spelar mest argumentet att de regerar, man vet vad man har och försöka att få vänster att visa vad de skulle göra. Vänster har svårt att visa hur de som ska regera för att det beror mycket på valutfallet. Det är synd då höger pratar inte så mycket om ideologi. Det blir endast siffror och statistik och alla som jobbar med det vet att man kan säga vad man vill med siffror. Man se också några splittringar och öppningar i de olika block.

  Jag tycker att C och FP bör ta tillbaka sin självständighet. Deras största last är att om man röstar för dem röstar för M och det kan störa en del då liberalism och konversatism skiljer sig ganska mycket.
  Jag föredrar själv S + FP eller C. S är ganska social-liberal nu jmf med några år sedan och avstånd är inte lång till de liberala C och FP rent ideologisk (nu iaf).

  Angående ekonomi har jag ingen problem att drabbas på en resonabla sätt om det blir en förbättring för alla. Stora skillnader är inte bra för någon. Det leder bara till instabilitet.


  SvaraRadera
 2. Ett samarbete mellan S, Fp och C hade fått min röst. :)

  SvaraRadera
 3. Det blir det. Löfven har nu uteslutit V från en regering (de kommer att få ngt i riksdagen istället).
  Kanske inte under första tiden. Det behövs kanske personbytte inom FP och C men inom kort.
  Han kommer att lägga ett förslag som är ett bra kompromiss och som kommer att tvingas de andra attt komma in annars är de trippel förlorare :1) val 2) ta ingen ansvar 3) (M) finns inte mer i spelet och alliansen krackeleras. Den andra sätt för de små parti att få tillbaka en viss legitimitet är att visa att de spelar sitt roll som koalitionsparti och att de kan få in sina valfrågor i en regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är mer optimistisk än jag. Vi får begrunda och se vart det bär hän.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg