Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Sex är kreativt


Det ser ut som om vi i Sverige snart kommer att ha en något mer socialistisk regering än tidigare inom kort. Den omedelbara effekten av det kommer nog att vara modest men på lite längre sikt bör vi kanske beakta vad det kan innebära. Att vara lite på tårna och hålla koll, helt enkelt.

Jag hörde på radion att Baker Karim, svensk regissör, en gång arbetade tillsammans med David Carradine, kanske mest känd ifrån Quentin Tarantinos filmer om Kill Bill. Det var en tid då Carradine inte var på sin karriärs höjdpunkt, så att säga, utan mer av en avdankad före detta kändis. Carradine hade frågat Karim varför han trodde att man hade sex, djur som människa. Karim, som inte visste riktigt hur han skulle hantera situationen - eller frågan för den delen - provade med att det handlade om reproduktion och att det var skönt och tillfredsställande.

Nej, nej kontrade Carradine. För att få sex krävs det att man lägger ned en massa energi. Man måste lägga ned energi på att hitta en bra partner, man måste visa upp sig och man måste bevisa sig. Parningsleken, den tar en massa energi så att klona sig vore en enklare och billigare lösning. Anledningen till att vi har sex är för att det är kreativt. En mängd strängar av DNA som blandas ihop i en genetisk ormgrop - utan sex ingen evolution. Det är det det handlar om - sex är kreativitet.

En privatekonomi behöver också en aning kreativitet, inte minst för att det är så viktigt för hur vi kan leva våra liv både här men även framåt. Ett beslut här och nu kan får vida konsekvenser på sikt. Ett sådant kan exempelvis vara att börja ett arbete utan tjänstepension, något som är ganska vanligt idag. Ett sådant beslut kan handla om en halv miljon kronor lägre pension över tid. Eller en halvdant genomförd lönerevision där du inte fick vad du begärde utan blott hälften. Det åtgår tid och energi i att hantera en privatekonomi på ett bra sätt - men det är evolution och det är kreativt. Små pengar idag kan bli stora i en framtid.

I veckan som gick var jag försiktigt kreativ då jag ökade på mitt innehav i Bonheur med 100 aktier. Jag köpte 100 stycken i maj månad för 126 kronor stycket och har fått en utdelning på 768 kronor. Samtidigt så har kursen fallit och jag ökade nu på vid en kurs på 106 kronor. På sikt hoppas jag på en uppvärdering.

Jag har också under den gångna veckan inhandlat en så kallad REIT som direkt översatt från engelska är Real Estate Investment Trust. En REIT är en fastighetsfond och utdelningsnivån för en sådan ska vara minst 90 procent av den beskattningsbara inkomsten. Bolaget jag investerade i är Senior Housing Properties Trust och beslutet togs efter en hel del undersökande nätsurf och då inte minst hos Frivid42 som också innehar värdepappret. Med detta innehav ökar jag på med en kvartalutdelande aktie noterad i en stigande dollar och jag hoppas på att detta faller ut väl.

Detta innebär att min likviditet krympt något till 64 %. Jag ökar dock månatligen på denna med i storleksordningen 1 % av det totala portföljvärdet som idag noteras till 337 740 riksdaler.

Om nu inte valvakan blir spännande ikväll så spelar åtminstone Malmö FF i Champions League mot Juventus på tisdag. Åtminstone blir den matchen spännande inledningsvis. Även fotboll kräver en hel del kreativitet för att gå segrande ur en kamp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg