Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

I Samråd


Bloggerskan Blondin-Bella drog paralleller mellan otrohet och fifflande med en gemensam privatekonomi. Jag ser inte riktigt denna men visst är det ett bekymmer i en familj där man inte är överens om hur de gemensamma finanserna ska hanteras. Det som i början endast är ett rosenrött skimmer blir med tiden mera vardag och med de saker som hör därtill. Pengar är och har alltid varit en källa till konflikt och många förhållanden har säkerligen gått i bitar av den anledningen.

En kan ju visa sig vara en Spara och den andre en Slösa. En gnet och en shopaholic. En sparsam och en slösaktig. Den kan vara ett försök till att blanda olja och vatten om det inte finns vilja till kompromiss. Det handlar helt enkelt om att göra överenskommelser i privatekonomin.

Jag läste om en man som bodde med en kvinna som vid ett tillfälle ville köpa en soffgrupp på avbetalning trots att de redan hade en som var helt ok. Det var början till slutet för det paret då han inte orkade med detta shoppande för pengar som de inte hade. Sedan träffade han en annan kvinna som var annorlunda, paret har idag betalt av villalånet och investerar i både fonder och aktier och har inte sådana ekonomiska problem att de lånar till exempelvis möbler. Enligt mannen så litar de på varandra ekonomiskt och detta ger lugn och ro.

Jag och fru Penning är olika så som människor och så även när det gäller pengar. Man skulle kanske kunna tro att jag är den som är bäst på att hantera slantar med mitt intresse för privatekonomi och finanser. Så är det dock inte, jag älskar att handla och shoppa och ser det som en stor svaghet som måste hanteras ofta och eftertänksamt. Fru Penning handlar sällan och om hon gör det oftast på rea och på nedsatta priser. Jag gillar att lyxa till det medan frugan sällan anser det vara värt priset. Jag köper klockor, gadgets och prylar medan frun har egna pengar över i överflöd.

Ja, vi har alltid haft egna nöjeskonton och vi tycker att det fungerar fantastiskt bra - ingen av oss har synpunkter på vad den andre använder sina lekpengar till. Jag hör ibland att en del par har helt gemensam ekonomi med enbart gemensamma pengar och tycker det är bra. Samtidigt hör jag också ibland att dessa par argumenterar kring olika inköp. Det rimmar lite konstigt i mina öron - antingen fungerar det alltid eller så finns det utrymme för förbättringar. Egenpengar är smärtfritt och enkelt.

Det kan sluta illa om man inte kan hantera en gemensam privatekonomi. Alla förhållanden klarar inte av det, det är fakta. Kanske förmåga att hantera pengar är ett viktigare attribut än många andra?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag tänker också att det handlar om mer än bara överrenskommelser kring inköp. För egen del tror jag att jag tog för lite privatekonomiskt utrymme och ansvar när jag var gift. Skilsmässan berodde inte alls på det och vi var i stort sett överrens när det gällde prioriteringar. Jag tror att detta kan vara vanligt i förhållanden där kvinnan tjänar mindre än mannen. Vi hade i stort sett gemensam ekonomi men med egna pengar men jag borde som sagt tagit ett större intresse för vår ekonomi OCH jag borde ha lagt mer pengar på mig själv. Det sistnämnda låter kanske konstigt men jag kom på något sätt alltid sist - i mina egna ögon. Det kändes mycket mer relevant att lägga pengar på barn och hem än mig själv.

  SvaraRadera
 2. Vi har gemensam ekonomi med utrymme på egna inköp (3000 kr/ M . Ganska stor utrymme som används aldrig och skickas till bufffert).
  Jag tror att det är viktigt att diskutera olika inköp OM de påverkar familjen. Det är skillnad att köpa en ny router för att man är "nörd" och att köpa en ny snöskoter även om man har utrymme för det. Den sistnämnda påverkar familjeliv (och även driftkostnader) och det är viktigt att vara överens.
  När jag skrev om det ( http://spartankar.com/2014/09/18/gemensam-ekonomi-eller-inte/ ) fick jag en kommentar som sammanfattar vad var ni bädda skriver: det viktigaste är att vara på samma våglängd och lita på varandra. Oavsett om du har gemensam eller inte är det viktigt att ha en gemensam värdegrund och att lita på varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diskussioner kring större inköp är så klart nödvändigt. Men om man väljer att lägga sitt eget utrymme 'på hög' så är de fortsatt egna pengar. :)

   Radera
  2. Många tar tyvärr inte den diskussion. Man ska inte glömma att de flesta som kommenterar har en viss intresse för sparande och tänker först innan de köper.
   Våra pengar hamnar på egna hög till en viss nivå. Efter går det i våra långsiktiga högar.

   Radera
 3. Håller med om ovanstående. Respekt och hänsyn är nog ledorden här.

  I mitt äktenskap har vi alltid haft halv-gemensam ekonomi, dvs. delat på alla utgifter och haft gemensamma sparkonton men våra egna lönekonton och egna "fickpengar". Jag tycker att det fungerar bra. Tidigare (då när vi fortfarande shoppade) fanns det fördelar med att den andra inte såg var den andres kort var draget, t ex runt jul och födelsedagar. Mindre saker kunde vi köpa som vi ville och större kapitalvaror köptes tillsammans. Ingen av oss är typen som kommer hem och "överraskar" med en ny storbildstv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä jisses, sådana köp som stora tv-apparater..

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg