Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Ingen hacka


Handelsbanken Capital Markets höjer riktkursen på Northland Resources till 8 norska kronor, från tidigare 5 kronor, baserat på högre järnmalmspriser. Rekommendationen är fortsatt öka. Ja, inte idag det vill säga utan denna rek kom den 14 januari 2013. Strax därefter kollapsade aktien efter att företagets VD Karl-Axel Waplan visat sig vara en hejare på kreativ bokföring.

Rekonstruktioner har inte hjälpt. En stagnerande efterfrågan på järnmalm och därmed ett fallande pris blev spiken i kistan för Northland Resources. Idag verkar det som sagan eller drömmen om en lönsam gruvdrift och ett blomstrande Pajala är förbi. I ett samhälle med sextusen invånare slår det oerhört hårt att en så stor arbetsgivare kastar in handduken. Många småsparare har också förlorat stora pengar i aktien.

På Avanzas forum har det länge gått att följa optimisternas kamp mot pessimisterna - eller kanske realisterna - kring hur det skulle gå för företaget. Människor, som förlorat kanske 99 procent av satsat kapital, tenderar att krampaktigt hålla kvar i sina värdepapper i hopp om att det ska vända till slut.

Jag har också varit aktieägare i Northland Resources och det var en lärorik resa. Jag förlorade i storleksordningen 6 procent av satsat kapital så jag kom relativt lindrigt undan. Det var i sig en korkad investering från min sida som byggde på lämmeleffekten - jag sprang i den riktning alla andra tycktes göra för att inte missa tåget. Det fanns många förståsigpåare som kunde rapa upp hur si och så många ton malm som kunde växlas in till stora pengar på några års sikt. De hörs inte av längre.

Järnmalmen finns kvar där i backen. En dag lär den brytas. Men av vem och när, det kan vi ägna oss åt att fundera över.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Det är ibland bra att ha investeringskgiterier som skyddar en avarter som Northland. Detta bolag kom inte igenom ens något av mina grundläggande:
  - tillräcklig storlek (large, midcap)
  - ej förhoppningsbolag
  - ej råvaror
  - vinst senaste åren

  Osv osv

  SvaraRadera
 2. Håller med ovan, ganska självklara krav på ett bolag där man vill bli delägare.

  Vore kul att höra när du gick in och gick ut och vilka kurser som då gällde.
  Kursen har ju varit "ganska hög", från 1.245.- i början av 2012, till dagens kurser.
  (Fantastiskt, att det bara är 2,5 år sen...)

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick in runt 20-24 kronor och ur när värdet halverats. Inga större summor dock. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg