Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Nya gissningar


Vårt kära Skatteverk har skickat oss ett nytt förslag på fastighetstaxering inför det kommande året. För vår fastighet tycker samma verk att värdet ska sänkas med 195 000 kronor till 1 878 000 eller drygt 9 procent. Inget förvånande i detta, det har varit känt ett tag att skånska småhus skulle få lägre taxeringsvärden med i snitt 4 procent. Detta gör dock ingen skillnad på vår avgift som blir 7 112 kronor oavsett - gränsen för full avgift är 973 000 kronor.

Taxeringsvärdet på en fastighet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet vid en försäljning och prisläget för 2013 avgör taxeringsvärdena för 2015. Därmed skulle vår fastighets värde landa på 2 504 000 kronor. Enligt SBAB:s värdeguide ligger värderingen på 2 750 000 kronor, på ett ungefär.

Jag vet inte om det finns någonsom bleknade därute när de öppnade sina nya förslag - värden på småhus går väl alltid upp? Jag själv är luttrad efter en tidigare husförsäljning och menar att en bostads faktiska värde blott kan avgöras av vad en potentiell köpare är beredd på att betala. För vår familjs del så är sparande och amortering de enda garanterade sätten att inte hamna i ett läge i framtiden där vi helt enkelt inte har råd att flytta.

En helt obelånad bostad är vårt första och största finansiella mål. Och den dagen vi ska sälja ska vi inte sitta med oron kring vad slutprislappen blir.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Grattis till sänkt taxeringsvärde!

  Men jag tror inte du har räknat på en ev. reavinstbeskattning.
  Beroende på förutsättningarna kan man få fantastiska resultat.
  Själv skulle jag få kvar 62% av min nuvarande bostad och ändå förlora på affären.
  Det betyder att jag bor kvar och jag slipper också alla flyttbestyr.

  Jag klagar inte, jag bor mycket bra, men..
  Det blir en inlåsningseffekt som inte gynnar samhället i stort, och...
  Reavinstskatten går upp för varje år man bor kvar så alla bör vara medvetna om "psykologiska tröskeleffekter".

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, denna eviga beskattning av att bo. Men vad göra? Finns det några strategier som är bättre än andra?

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg