Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Nya gissningar


Vårt kära Skatteverk har skickat oss ett nytt förslag på fastighetstaxering inför det kommande året. För vår fastighet tycker samma verk att värdet ska sänkas med 195 000 kronor till 1 878 000 eller drygt 9 procent. Inget förvånande i detta, det har varit känt ett tag att skånska småhus skulle få lägre taxeringsvärden med i snitt 4 procent. Detta gör dock ingen skillnad på vår avgift som blir 7 112 kronor oavsett - gränsen för full avgift är 973 000 kronor.

Taxeringsvärdet på en fastighet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet vid en försäljning och prisläget för 2013 avgör taxeringsvärdena för 2015. Därmed skulle vår fastighets värde landa på 2 504 000 kronor. Enligt SBAB:s värdeguide ligger värderingen på 2 750 000 kronor, på ett ungefär.

Jag vet inte om det finns någonsom bleknade därute när de öppnade sina nya förslag - värden på småhus går väl alltid upp? Jag själv är luttrad efter en tidigare husförsäljning och menar att en bostads faktiska värde blott kan avgöras av vad en potentiell köpare är beredd på att betala. För vår familjs del så är sparande och amortering de enda garanterade sätten att inte hamna i ett läge i framtiden där vi helt enkelt inte har råd att flytta.

En helt obelånad bostad är vårt första och största finansiella mål. Och den dagen vi ska sälja ska vi inte sitta med oron kring vad slutprislappen blir.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Grattis till sänkt taxeringsvärde!

  Men jag tror inte du har räknat på en ev. reavinstbeskattning.
  Beroende på förutsättningarna kan man få fantastiska resultat.
  Själv skulle jag få kvar 62% av min nuvarande bostad och ändå förlora på affären.
  Det betyder att jag bor kvar och jag slipper också alla flyttbestyr.

  Jag klagar inte, jag bor mycket bra, men..
  Det blir en inlåsningseffekt som inte gynnar samhället i stort, och...
  Reavinstskatten går upp för varje år man bor kvar så alla bör vara medvetna om "psykologiska tröskeleffekter".

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, denna eviga beskattning av att bo. Men vad göra? Finns det några strategier som är bättre än andra?

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg