Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Över tid och rum


Det är återigen en tid av mycket att göra på jobbet. Det går lite i vågor men just nu är det bortom vardag och jag jobbar både kväll och helg. Så kan det vara för många av oss och det slutliga utfallet av det är att mindre tid blir över till partner, familj, barn och vänner - men även en rik fritid. Jag tillhör åtminstone den kategorin av människor där mitt jobb är mer en födokrok än ett roligt tidsfördriv.

Jag har övertidsersättning, har aldrig funderat på att vilja förhandla bort den. Möjligen är jag stel i min uppfattning att jag vill ha betalt för den tid jag säljer och inte tillåta luddighet i den tolkningen. Att inte ha rätt till övertidsersättning behöver inte vara ett problem - men kan vara eller bli det. Och på mitt jobb skulle jag kunna lägga betydligt mer tid än timmarna enligt avtal då det finns en oas av uppgifter att ösa ur. För mig skulle bortförhandlad övertid kunna bli en källa till utmattningssyndrom.

Jag har jobbat kväll och helg denna veckan. Suttit ensam på mitt kontor i en tyst stadsdel som bara är vid liv mellan åtta och fem. Alla caféer och restauranger är stängda av den anledningen. Det har ösregnat utanför fönstret och det har tett sig märkligt att vara så utanför. Knappat på datorn och gjort mitt jobb men utan sammanhang.

Övertidstimmen kan bytas mot en och en halv timme eller två timmar beroende på när den utförts. Det är en sjysst deal, tycker jag. Det gäller dock att kunna hitta utrymme för att ta ut den där extra ledigheten. Det är därför vanligt att jag tar ut tiden i pengar och det av två skäl - pengar är bra att ha och övertid är bra betalt och jag får 87 % respektive 144 % mer betalt under kväll och helg. Det andra skälet är att en övertidskostnad är en tydlig markör i min arbetsgivares lönestatistik, helt enkelt att återkommande övertidsuttag kanske borde rendera i en eller fler rekryteringar? Det finns ingen anledning alls att vissa delar av vår befolkning ska jobba mycket medan andra inte ens får chansen.

Jag ser mig som en lojal medarbetare som anstränger mig för att min arbetsgivare ska få valuta för den tid som köps av mig. Det finns så mycket dödtid i arbetslivet där det hängs på spaden eller surfas på aftonblad. Att sitta av tid, hur galet är inte det? Tid är den resurs vi alla har en mycket ändlig räcka timmar av och varför bara slösa med den som om den var intet värd?

Det är också en av huvudanledningarna till att jag önskar mig ett arbete som har fler dimensioner än av idag. Innehåll av samhällsnytta och där människovärden är viktigare än lönsamhetsmål och aktieutdelning. Om jag nu ska arbeta för min och min familjs försörjning vore det en guldkant om jag dessutom fann dess innehåll mer värt än idag. Men jag kanske begär för mycket?

Sökandet får fortsätta och under tiden betalar jag med min ändliga tid för att tjäna pengar, pengar som därför är mycket värda, pengar som jag därför är rädd om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag har haft övertid bortförhandlat de sista år men jag ser inte det som ett problem. Inom ramen för flextid är det flextid som gäller (dvs oftast till 18). Det endast som man verkligen tar bort är reseersättning.

  Angående att få 1,5 eller 2 timmar ledig per timme övertid är det inte möjligt i de flesta avtalsområde. Antingen genom att skriva det eller också till exempel genom att skriva att ersättning i tid får inte medföras en minskning av ordinarie arbetstid. Om du får 2 timmar för en timme ÖT leder det till en minskning av antal ordinarie arbetadetimmar.
  Företag kan troligtvis välja att göra annorlunda men det är inte alltid fallet. Speciellt konsultföretag där timmar är produkten brukar vara duktiga att inte låta folk vara lediga.
  Skog, kemi&industri och Almega STD är så iaf om jag kommer ihåg rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då anser jag mig nöjd med mina förutsättningar. :)

   Radera
 2. Man ska alltid vara rädd om sin tid och sina sekiner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte annat än en sanning utan modifikation.

   Radera
 3. Håller med angående övertidsersättningen. Har det själv, precis på det sätt du beskriver.
  Jag tycker det ger en bra balans. Arbetsgivaren kan beordra övertid, men då kostar det också extra, vilket jag tycker är bra.

  /TE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om att sälja min tid dyrt.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg