Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Sanndröm


Det är inte fel att drömma. Vad skulle vi göra utan dem mer än att stagnera? För mig är en dröm om något förstadiet till en nedtecknad tanke eller idé. På en idé följer sedan en målsättning som sjösätts via en handlingsplan. Utan dröm heller inga framsteg.

En dröm är enligt min definition något som finns i en framtid, något som jag vill uppnå och oftast är möjligt att nå. Det är dock lätt att låta sig förföras av en dröm och göra den för vidlyftig eller diffus. Det krävs en klar bild av vart jag ska nå innan jag kan göra något åt det. Det krävs också att jag har motivationen och viljan att arbeta mig fram - men även att min förmåga räcker till. Inte sällan kräver en dröm hårt arbete, konsekvens i handling och beslutsamhet.

Postkodlotteriet, som är ökänt för tvivelaktiga försäljningsmetoder och dålig möjlighet att vinna något, har via SIFO ställt frågan om vad svensken drömmer om. Resultatet är en aning beklämmande, vill jag påstå. Högst på fem i topp ligger vinna pengar.

Att vinna pengar kan aldrig bli en dröm för mig - på en sådan dröm kan jag aldrig bygga en handlingsplan som garanterat kan nå målet. Därmed faller den bort som dröm och sorteras enbart under trevlig aktivitet - att köpa en lott då och då gör jag men blott som en spännande förhoppning.

De följande fyra drömmarna på svenskens topplista inger mer hopp. Resa mer är en dröm som kan planeras om det är pengar som fattas. Bättre fysisk hälsa likaså och den drömmen kräver blott motion, god kost och nattsömn. Få mer ledig tid är en utmärkt dröm som också den kan planeras och mindre stress går hand i hand.

Mina drömmar finns förankrade i en handlingsplan och motivationen hittar jag i knoppkontroll. Om din största dröm heter vinna pengar så behöver du tänka om för annars riskerar du endast besvikelse.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej
  Det är tyvärr så. Svenskar tror på tur som det endast att blir rik. Jag hade läst en artikel om det och om jämförelse mellan olika länder (se http://spartankar.com/2014/08/01/svenskar-tror-pa-tur/ ).

  Folk glömmer att det inte är målet som är det viktigaste men vägen dit. Du får mycket mer av din handlingsplan nu och senare än om du skulle få samma summor och får en kick-belöning som försvinner efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var en mycket intressant inlägg. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg