Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Sikta högre

I yngre dagar såg jag yrkeskarriär, och till den en högre lön, som vägen till det liv jag strävade efter. Jag jobbade på, bytte tjänst och fick allt mer i inkomst. Lika snabbt som det skedde mutades dock det nya löneutrymmet in med nyare bil och andra statusmarkörer. Det hängde ihop, helt enkelt. Om man har ett visst jobb så skulle man klä och bete sig i enlighet med denna standard.

Jag trodde, dumt nog, att jag reste längs vägen mot framgång och rikedom. En stor inkomst gjorde att jag kunde unna mig mer och därmed vara rikare än mina kompisar som satsat på vård- eller läraryrket. Visserligen ansåg jag redan då att deras arbete var viktigare än mitt medan att min smala lycka var att mitt karriärval innehöll mer kosing. Men inte hjälpte det, nu med facit i hand. Lön är inte rikedom, nämligen, utan hur inkomsten hanteras och används.

Inkomst är blott kassaflöde och om alla slantar ändå försvinner så är man inte rik. Kassaflödet omsätts ofta i konsumtion och stora lån så som bolån. Uppbundet kassaflöde gör mig därför inte solid eller ekonomiskt fri. Jag har istället insett, som vanligt alltför sent, att skuldbilden är den viktigaste faktorn kring frågan om en god privatekonomi eller ej. Du är inte rik för att du har en lön på femtiotusen kronor eller mer, så enkel är inte ekvationen.

Eget kapital är nyckeln, ett kapital som vida överstiger belåningen. Att vara rik, eller som jag hellre benämner det: ekonomiskt oberoende, är att inte vara låst av någon eller något finansiellt. Att imorgon kunna betala av alla bolån utan knussel eller att kunna köpa sin bostad kontant, det är att vara rik. Att inte behöva arbeta utan att kunna leva av egna medel, det är att vara rik. Att vara rik är oberoende.

Det är omöjligt att vara avundsjuk på någons ståndsmässiga fasad om du inte ser hela balansräkningen. Bakom slott och herresäten kan skuldsättning över torn och tinnar vara verkligheten. Dessutom så är jag av den åsikten att man ska tävla med sig själv och inte andra. Om din privatekonomiska situation är bättre idag än igår så är du på rätt väg. Så jobbar jag och det är både roligt, spännande och lönsamt på sikt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Ord värda att ha i åtanke i livet:

  ”Ingenting äga, ingenting önska, det är att göra sig oåtkomlig för ödets värsta slag”, skrev August Strindberg i långnovellen ”Ensam” 1903. ”Men att samtidigt ha pengar tillräckligt, och därigenom känna att man kan få, om man vill, det är lyckan, ty det är oberoendet och en sida av friheten.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var riktigt bra, de orden ska jag teckna ner i min bok över visa ord. :)

   Radera
 2. Kloka ord som vanligt.

  Om man ser det hela som ett "företagsekonomiskt problem" så tog det lång tid även för mig att förstå skillnaden mellan en "snygg resultaträkning" och en "stark balansräkning".

  En "snygg resultaträkning" visar vinst med diverse bokföringstekniska knep och trix.
  En "stark balansräkning" saknar Goodwill, har låg skuldsättning och hög soliditet.

  Tankarna kan användas både för att beskriva den personliga ekonomin och för att välja bolag att investera i.

  (Dagens typexempel är nog Eniro, men det finns massor med bolag/aktier som har / kommer att få / samma problem)

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tankarna kan användas både för att beskriva den personliga ekonomin och för att välja bolag att investera i."
   Du menar väl inte maka när du säger bolag :-)

   Radera
  2. Tänkte aldrig så långt, men det stämmer nog för för mycket i vår vardag. :-)
   "Knep och trix" kan användas för att få uppmärksamhet men "en stark balansräkning" är mer långsiktigt värdefullt... om man säger så.

   Besser

   Radera
  3. Trixande i den privata bokföringen är rent självförakt men mänskligt. :)

   Radera
 3. Kloka ord .
  Lite budistiskt tankesätt över det hela.
  Om man inte behöver något, kan man heller inte bli besviken om man inte har eller förlorar något

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Förväntningar är en förrädisk känsla som bör hanteras med försiktighet.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg