Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Skyldig tills motsatsen bevisad


Nu stundar det tuffare, men samtidigt hälsosammare, tider för alla bolånetagare. Bankföreningen kom nyligen ut med en rekommendation om att alla nya bolån som tas ska amorteras tills belåningsgraden är femtio procent av bostadens marknadsvärde. Därunder ska det vara frivilligt att amortera. Klokt enligt mig medan andra förfasas och förfäras.

Arbetslös, separerad eller sjuk. Kanske allt på en gång? Att vara högt belånad är en risk. Jag tycker att kraven kommer väl så sent och avsaknaden av amorteringskrav har eldat på prisutvecklingen på många håll. Att nu börja vrida åt tumskruvarna är lite av hyckleri, kan tyckas. Men det är bra, mycket bra.

Att amortera är ett säkert sparande och en utmärkt pensionsförsäkring. De krav som nu ställs är inte speciellt ansträngande om amorteringstakten landar på femtio år. Jag hoppas på trettio år, jag. Och jag hoppas att våra politiker visar lite pondus i frågan.

Hur gör man sig då skuldfri på sikt? Ja, amortera är som sagt melodin. Per definition så är en skuld pengar som du ännu inte har men likväl spenderat - och om du ser på skulder på detta sätt så blir de också mer svåra att ignorera. Hus, bil eller konsumtionsvaror - allt du lånar till äter upp dina framtida inkomster. Därför anser jag personligen att avbetalningar av skulder har prioritet ett när det gäller privatekonomin. Och för att lösa denna ekvation måste din privatekonomi tjäna in fler kronor än som försvinner ut så att amorteringsutrymme skapas.

När du får bukt på din amorteringskultur så är nästa utmaning att stoppa undan pengar för framtida kostnader - annars riskerar du enbart att nya lån behöver tas upp för att parera. Ett buffertbygge och sedan så är du hemma!

Jag har själv varit skuldbelagd nästan hela mitt vuxna liv. Därför så skulle jag så gärna vilja vara fri från skuld i framtiden. Planen säger att jag når den inom tio år. Den dagen så blir det bubbel i glaset, det kan jag lova.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag tycker nog att bygga en buffert är viktigare än omfattande amortering, speciellt om man bor i hus, där utgifterna kan variera mycket över tiden. Men visst, om räntan sticker iväg och din lånegrad ökar pga av värdeminskning, då bör man skruva upp takten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, en buffert bör finnas men i mina ögon räcker kanske femtio tusen till detta. :)

   Radera
  2. Min tumregel är ca 3 månaders utgifter och jag använder en modell som förmodligen är överkurs för de flesta men som möjliggör bra avkastning: Bufferstruktur

   Radera
  3. Oj - genomtänkt och strukturerat. I rest my case. :)

   Radera
 2. En annan aspekt på Sveriges nivå är att bolån är icke produktiv bunden kapital. Däremot är ett lån till ett företag till ex en produktiv lån. Landet får bättre avkastning på sikt att dessa pengar kan används på ett annat sätt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg