Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Upphöjd tusenlapp


Det tar emot att köpa för större belopp. Tusen kronor är för mig mycket pengar. Jag har alltid en dubbelkänsla vid inköp där nyttoaspekt alltid står mot sparande, sparande till framtid eller nöjen och upplevelser. Det handlar egentligen bara om en enda sak - om familjen Penning behöver köpa något av vikt, tillse åtminstone att det är prisvärt. Att det är prisvärt innebär antingen att det är billigare än vad det skulle kunna vara och att det gjorts en prisresearch på nätet eller liknande. Prisvärt kan också innebära att det är rea eller nedsatt eller kan köpas med rabatt. Prisvärt kan också vara att något i förlängningen sparar pengar i en annan ände. Dagens tusenkronorsinköp var ett sådant.

Fem halogenlampor i köket på 35 W ska ersättas med LED-lampor på 6,5 W per enhet. 142 W per brinntimme kommer att sparas, så mycket vet jag, samt att armaturerna inte längre kommer att bli varma och hetta min panna när jag stökar i köket med matlagning. Huruvida dessa wattisar kommer att spara plånboken återstår att se, det gäller att de håller och inte pajar. Osram ger fyra års garanti på lamporna så det är utgångspunkten. Om jag nu räknat rätt bör vi spara minst 200 kWh per år och på 4 år blir det 800 kWh. Uppskattningvis så har lamporna betalat sig på fem år vilket kan te sig fånigt - men jag ser även en miljövinst i det hela. Och vem vet förresten vad elpriset är på sikt?

Jag har sparat mer denna vecka. Jag är i behov att besöka en tandläkare för checkup och rundsmörjning. Det är dyrt att gå till tandläkaren och eftersom jag ständigt bevakar tjänsten Let's Deal efter någon fynd hittade jag denna gång undersökning, röntgen, putsning och lagning eller tandstensborttagning för 499 riksdaler. Tidigare har jag både köpt bilservice och vissa konsumtionsvaror via denna tjänst. Fungerar mycket bra enligt min erfarenhet. Ja, jag är helt osponsrad även denna gång.

Till syvende och sist. En arbetad timme på jobb är en såld timme du kunnat förverkliga dig själv. En tjänad tusenlapp har kostat dig en hel del tid, den är värd att få arbeta på bästa sätt. Kan du inte spara den så försök att spara en del av den. Resterande som du behöver konsumera för, se till att du får så mycket som möjligt nytta eller nöje det bara går.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Just lampor är billigt att köpa över nätet. Dessutom är det enkelt att göra kalkylerna framför datorn! Däremot så kan det vara svårt att bedöma ljusfärg om det är relevant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant - turligen så blev jag mycket nöjd med Osram-lamporna. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg