Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Aktie eller fond


Är fonder en bättre sparform än aktier? En intressant fråga som bland annat Aktiespararnas krönikör Peter Benson tagit upp. Spontant är svaret aktier. Men är frågan så enkel att besvara?

Att fonder tillför fler kostnader, avgifter och skatter är ju känt. Direktägda aktier har inte samma våta filt över sig vilket i sig är ett bra argument. Att diversifiera aktieägande i sin portfölj är en mer fördelaktig investering på många sätt.

Däremot måste man ha ett intresse för aktieägande samt lite mer tid att ägna åt sparformen än vid fondsparande. En än viktigare faktor är kanske förmåga till tålamod, riskberedvillighet och personlighet. Att spara i aktier kräver en investeringsplan i någon form som man bör hålla sig till och inte sväva ut ifrån. Att förlora stora pengar i aktier är så mycket lättare, det kan många berätta om så tillvida att de vill erkänna det.

Så absolut, den tid jag lägger på att begrunda börsen ger mig ingen bra timpenning - så det får ursäktas med att det istället är ett intresse eller en hobby. Livet är för kort för att ägna sig åt saker som inte är roligt - och det behövs ju inte heller.

Att spara är viktigt och ett fondsparande är i sig inget dåligt alternativ. På Morningstar finns allt som man behöver veta för att välja bra fonder med god avkastning, goda betyg och låga, så kallade Normanbelopp, vilket är kostnaden över tid att äga fonden. Även fonder bör diversifieras med både svenska fonder och internationella. Lämpliga fondpaket kan du sätta samman utan större ansträngning. Avser du sedan att spara regelbundet i fonder blir din risk mindre på sikt.

Jag äger inga fonder själv undantaget i pensionstillgångar. Men absolut skulle jag kunna tänka mig att göra så om mitt intresse falnar eller om jag hittar andra roligare saker att ägna mig åt - något som när jag tänker efter borde göra mig till en relativt sett nördig personlighet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag brukar ha en del i fonder om jag inte hittar intressanta aktier och tror att det ska gå upp.
  Fonder och aktier är två olika sak. I denna kollar man ett bolag medan i den andra kollar man förvätare.

  Jag fokusera inte på avgiften. Avkastning är viktigaste och speciellt beteende när börsen bakar.
  Jag brukar jämföra fonder i en viss kategori emellan och med en index. Kolla hur de har betett sig när det har gått dålig. Viktigaste är inte att vinna mest pengar när det går upp men att förlora minst när det gå ner.
  Jag saknar på morningsstar en jämförelse av fonder i nergående trend.

  SvaraRadera
 2. Funderat på ETF:er? Ofta lägre avgifter än traditionella fonder och det finns en del spännande sammansättningar. Jag köpte nyligen PFF, en ETF men månatlig utdelning och som består av olika preferensaktier! / Farbror Joakim på Spara smart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inga funderingar i den riktningen. Än.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg