Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Glad pensionär


Efter arbetslivet ser jag fram emot att kunna leva drägligt på min pension. Ja, pension och besparingar i ett avvägt paket, snarare. Men visst finns det pensionspengar att ta av när, och helst om, jag blir en glad pensionär. Så som Thore Skogman skrev i sin pensionärsvisa att när man är en glad pensionär då har man framtidsplaner i långa banor. Så ska det vara. Alla de år som komma skall är fyllda av idéer och projekt.

Det egna pensionskapitalet kan kanske uppgå till tre eller fyra miljoner den dag du går i pension. Men beroende på när du avser att stämpla ut för gott så räcker slantarna olika länge. I snitt slutar vi att jobba när vi är drygt 64 år. Sedan dör vi strax efter åttio år. Statistiken säger då att fyra miljoner kronor räcker till 22 000 kronor per månad. Är du en pigg lax som lever än längre blir det knaprare.

Att höja sin pension kan göras genom att jobba längre eller att ordna till bättre avkastning på sina pensionsslantar. Här ligger nyckeln till stor del i tjänstepensionen och i premiepensionen. Ju yngre du är desto bättre är förutsättningarna för att du ska kunna skapa bättre utväxling och avkastning på dessa pensionspengar - så varför inte börja nu? Även om du är lite drygt tjugo år så blir du en vacker dag en pensionär. Och hur glad den pensionären blir har du definitivt en stor påverkan på redan idag.

Och på gott och ont - vi kommer att bli allt äldre. Att sluta jobba vid 65 och sedan leva livet ytterligare 25, 30 eller ännu längre är inte gratis. Planera redan nu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg