Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Retur


Det finns ett fönster nu där det är gynsamt att vara låntagare, ett fönster där låg ränta stöttar förmågan till att betala tillbaka. En nollränta som skapar drömmen om en nollvision kring skuld. Lägre boränta som skapar utrymme till snabbare skuldfrihet. Fyra procent av lönen som betar av studielånen i högre takt. Det känns bra - men tiden är knapp för nu kan räntan bara gå uppåt.

Att förhandla om ränta är ofta en lönsam sysselsättning, inte minst när det gäller bolån. Först och främst så gäller det att ha en distanserad men god relation med sin bankperson. I de tider då det är dags att lägga om ett bolån bokar vi alltid ett personligt möte så att vi kan sitta och blänga på varandra en stund. Det gäller också att ha gott om tid och inte bråttom. Tjänstemannen tröttnar vanligtvis först - hen är ju på jobbet och vill hem - och räntenivån som överenskoms blir oftast fördelaktigare. Vi erhöll en rabatt på 0,45% senast och idag ligger detta lån på 1,78%. I sommar är det dags igen och har vi tur så träffar vi samma tjänsteman som minns oss som de tråkiga och tigande dårarna i stolarna mittemot som inte nöjde sig - då går det fortare denna gång.

Min fru är expert på förhandlingsteknik, till skillnad från sin man som blir pinsamt berörd efter ett tag. Men det är bra att ha en fru som saknar skrupler i penningfrågor. Ett av hennes bättre knep är att boka möten så nära stängningsdax det går. Jag minns ett tillfälle då vi på en bilfirma satt och talade med en försäljare om ett inbyte av en bil och mellanpriset. Vi kom till firman en timme före stängningsdags och när vi väl satt ned och diskuterade prislappen hade alla andra gått hem - alla kunder som andra säljare. Vår man i brottet såg också ut att vilja avsluta så snabbt det bara gick och därmed hade han förlorat mot frugan.

Slutligen var vi nämligen överens om priset. Säljaren sjönk ned i sin stol och slappnade av när frugan satt med pennan strax ovanför kontraktet och skulle signera, han trodde att nu var det äntligen färdigt så att han kunde få släcka och låsa och åka hem. Då! Då lägger fru Penning ned skrivdonet och säger: förresten, kan det inte ingå vinterdäck också? Hur tror ni det slutade?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Var hittar man en sån fru!? Fast det kanske har vissa baksidor hemma...? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det.. ..tänker jag inte kommentera. ;)

   Radera
 2. Bra tips om det här med möte nära stängning, fredagar måste vara allra bäst tänker jag.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg