Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Årsslutet


Vad är egentligen en hälsosam rekyl? Vad är så hälsosamt med en rekyl överhuvudtaget? Det är ju inget annat än oro eller rädsla även om den uttalade orsaken kan vara vinsthemtagning eller nyhetsreaktioner.

Tyvärr så är börsen för vissa människor mer av ett spännande spel, inte så långt från casinospel eller vadslagning. De rätta kickarna av lyckohormoner slår in när det går bra för investeringarna men rädslan för att förlora är också stark. För de allra flesta skapar en hälsosam rekyl oro, magkatarr eller ren, skär skräck.

Det finns därför skäl och orsaker att jag är halvinvesterad och halvlikvid. Jag är också mänsklig och vill både vinna och undvika förlust - och det samtidigt. Politiskt kaos i vårt land, som nu med hjälp av okonventionell samling förhoppningvis skapar stabilitet, har fram till nu oroat mig. Ett årsskifte närmar sig och med det en börstopp som slagit alla rekord. En labil omvärld. Det finns mer att orda om men att det ska bli fortsatta uppgångar framöver är minst sagt osäkert.

Årsslut, som sagt. Jag skriver säkert ett bokslut för året på samma sätt som jag sammanfattar månader. Utöver detta kommer jag att påbörja ett nytt budgetår i YNAB, You Need A Budget, där fjolårets siffror ska skalas ned med mellan 5 och 20 procent. Det ska bli spännande att försöka luta sig mot en mer stram utgiftsbudget för att kunna spara, amortera och ha mer skoj för slantarna under 2015. Men i aktievärlden finns egentligen inget årsslut, inget som slutar och inget som tar vid - börsen bara fortsätter och bryr sig inte om några tidsmarkörer. Och det gör inte jag heller.

Jag ser en börs som bör bevakas hårdare framgent. Min uppföljning ligger därför på veckobasis och görs i Google Docs. Koll är lika med ingen oro.

Nytt kapital som tillförs Frihetsfonden hamnar numera i räntor för att bygga likviditet. Denna är nu 43 procent av totala portföljen. Det fattas nu ungefär femtiofemtusen kronor tills vi når delmålet 2 miljoner i balansunderskott - det vill säga lån i förhållande till värdepapper - och firas då med restaurangbesök. Enligt plan ska detta ske den sista mars 2015 men det ter sig osäkert då det krävs en värdeökning av portföljen med 7,2 procent under kvartal ett. I maj månad 2022 ska iallafall slutmålet skuldfri vara i hamn - lån minus värdepapper lika med noll.

Om värdeökningen i Frihetsfonden helt uteblir så är det idag 17 år kvar till ovan balansdatum. Sannolikheten för detta år låg men om det blir en realitet är jag och frugan 64 år gamla och arbetslivet ska definitivt vara över. Håller prognosen ovan är vi blott 55.

Även om man är sent ute i sitt privatekonomiska uppvaknande likt mig - jag var runt de 40 - så är det fullt möjligt att bli skuldfri, rik eller både ock. Är man yngre än så är det än lättare, så varför inte ta tag i det? 2015 kanske behöver ett nytt löfte?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg