Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Billiga bra lån


Låga räntor är gynsamt för oss som amorterar. Riksbankens unika nollränta gör det kommande året till ett bra tillfälle till rejält nedbantade lån. Ytterligare en sänkning för studielån, som blir den sjätte i raden, innebär en ränta för 2015 på en enda ynka procent och att mitt studielån kommer att minska med ungefär 30 procent med hjälp av den högre amorteringstakten. Det tackar jag för!

Bolånen är fortsatt billiga och familjen Penning kommer att beta av 2,5 procent av dessa under 2015. Under augusti månad så slår de låga räntorna fullt ut i effekt för oss och den månatliga räntan före ränteavdrag landar på 3 500 kronor per månad.

Beskattningen av investeringssparkonto och kapitalförsäkring blir synnerligen blygsam vilket är glädjande då utdelningarna kan näst intill orörda tillåtas arbeta för tillväxt i Frihetsfonden. 57 procents sänkning är helt enastående, måste jag säga, i avgiftsvärlden.

De som har tjänstebil blir förmodligen också glada då de får en lägre förmånsbeskattning. Att det för mig är en alltför dyr transportlösning gör att det inte gynnar mig. De som idag har en tjänstevagn borde tänka om för framtiden och köra med billigare fordon framöver.

Vi lever i en unik tid med unika möjligheter att nå skuldfrihet. Jag tror dessutom att detta är en unik tid som kanske inte kommer tillbaka på överskådlig tid. Därför är det också en tid att ta tillvara, att tålmodigt arbeta vidare på bygget av en friare, tryggare och enklare tillvaro där ekonomin inte är ett bekymmer utan bara en möjlighet - det kan inte bli enklare än vad det är idag.

Det är alltid lättare att nå sina mål när omständigheterna är gynsamma - det vet åtminstone varenda idrottsman. Att vara duglig är bra. Att hålla fast vid sina metoder och sina verktyg likaså. Men lite tur och med vinden i ryggen blir det en enklare och roligare resa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag ser också fram emot hur de låga räntorna ger en bra hävstångseffekt på mina extraamorteringar i år. Jag siktar på att få ner bolånet minst 3% och studielånet ca 6% år,

  SvaraRadera
  Svar
  1. All lycka med uppdraget. :)

   Radera
  2. Jag funderar lite på vad som är rimlig amorteringstakt på CSN. Det finns mycket skrivet om bolån (även om uppfattningen vad som är rimligt naturligtvis varierar). Vad gäller CSN är det mer allt eller inget som verkar råda - alltså amortera minsta möjliga (det skrivs ju ändå av) eller så mycket som möjligt. Vad är en bra nivå att lägga sig på egentligen?

   Radera
  3. Så lite som möjligt om andra lån med högre ränta finnes, anser jag.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg