Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

En målare och en bagare revisited


Ett år passerar, fyra årstider och trehundrasextiofem dagar. De båda vännerna målaren och bagaren har också blivit ett år äldre - och visare? Vad har skett under det gångna året?

Familjen Målare har lagt ned en slant på sitt hus, kan konstateras. Ett trädäck har byggts och tillika ett uterum. Det är trevligt och något som förlänger sommaren och utevistelsen. Eftersom båda föräldrarna i familjen nu åter arbetar har nettoinkomsten ökat och är därför 6 279 kronor högre än året innan och det ger lite bättre utrymme i privatekonomin.

Familjen Bagare har däremot minskat sin nettoinkomst med 6 879 kronor då ytterligare ett barn tillkommit vilket medfört mer deltidsjobb och hemmavistelse. Detta till trots har familjen bytt taket på sitt hus vilket var av nöd.

Familjen Målare hade en liten sparad slant som finansierade uterumsbygget och därför behövdes inget lån för ändamålet. Bolåneräntan sänktes något ifrån 3 % till lite drygt 2,64 % vilket ledde till att räntekvoten sjönk från 21 % till 15 %. Skuldkvoten sjönk från 689 % till 579 % tack vare en rejäl nettoinkomsthöjning.

Familjen Bagare som sett sin inkomst minska behövde ett nytt tak. Ett lån på bostaden på drygt 180 000 kronor löste finansieringen och mycket arbete utfördes på egen hand. En skuldkvot på 197 % steg till 272 %. Räntekvoten följde med från 6 till 7 %.

Ett lågränteår har hållit eventuella bekymmer borta från familjerna. Ytterligare sådana år ser vi framför oss. Familjen Målare borde därför börja amortera på sina lån medan familjen Bagare ligger hyfsat till just nu. Att amortera är dock alltid en bra idé.

För riket i sin helhet vill jag nämna att den genomsnittliga skuldkvoten är ungefär 175 % medan räntekvoten ligger runt 5 %.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Det stora problemet i samhället är väl att de allra flesta som tagit ett lån och köpt hus de senaste 5-6 åren i en hyfsat stor stad har en skuldkvot på snarare 500% än 175% som snittet är. Vi ser ju att skuldsättningen ökar hela tiden men det är ju för att fler och fler tvingas (?) till höga skuldkvoter genom lån till dyra fastigheter. Genomsnittsvillan i Sverige kostar drygt 2,1 millar och skall man ner i 175% i skuldkvot så krävs det en bra slant i disponibel inkomst för att nå dit. Det blir typ två inkomster på vardera 30k ut i månaden och dryga 800 tusen i insats. Knappast medelsvensson direkt...

  Dock, kul att läsa om dina stories

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, paren i mitt exempel har haft hus i mindre än tio år vilket säkert påverkar lånebilden.

   Radera
 2. "skuldkvoten sjönk från 689 % till 579 % men eftersom man inte amorterar något är detta helt och hållet räntans förtjänst"

  "En skuldkvot på 197 % steg trots bättre lånevillkor till 272 %."

  Skuldkvoten är skuld / inkomst, så räntan spelar aldrig någon roll. I första fallet ändras kvoten av högre inkomst, i andra fallet av både lägre inkomst och högre skuld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Hade någon form av hjärndöd. Inlägget är rättat. Procenttalen var dock korrekta men av fel anledning. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg