Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Imbecillo modello Betalo


Vår stenkross till torktumlare har inte fungerat på åratal. Den snurrar runt tvätten och värmer upp den till kokpunkt - men det är också allt. Beslutet togs i dagarna att en ny torktumlare ska införskaffas till det Penningska Palatset med modern teknik - värmepumpsmodell - och till god kvalitet. Ingen utgift som jag hoppar jämfota på grund av men en efterlängtad funktion efter alla torkställningar på parad överallt i bostaden. En hel del volymplagg kan ju tumlas, så som handdukar och strumpor. Ekonomin i en modern torktumlare är god.

Jag beställde en maskin som var restnoterad och som kommer in i lager om någon vecka. Det gick att betala omedelbart med kreditkort vilket jag normalt föredrar då vi får 1 procent i återbäring på vårt OKQ8-kort. Men jag var inte sugen på att betala förrän produkten levererats eller åtminstone är skickad. Därför valde jag att betala med faktura.

Jag var lite inne på att prova att betala med hjälp av faktura via kreditkort och tjänsten Betalo - tills jag insåg att det är en svindyr tjänst som kostar 2,5% i avgift, i mina ögon en ren ocker. Ytterligare ett utmärkt sätt att hjälpa människor in i en skuldfälla, vill jag hävda. Att betala elräkning, hyra och försäkringar på kredit? En modell som varit vanlig i USA i många år och som tyvärr nu även landat i Sverige.

Så vi får helt enkelt avstå våra 1 % i rabatt och betala fakturan, när den förfaller, i sedvanlig ordning. Det känns inte bra att tulla på framtida inkomst till att betala dagens kostnader så det vill jag absolut undvika.

Hur ser du på konceptet att betala räkningar på kredit? Och avgiftsmodell på 2,5%?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. 2,5% går bort. Givet bra disciplin och buffert så kan man använda (det räntefria) kreditkortet då det är smidigt. I dagens lågränteläge så är det förvisso mindre intressant att trixa som jag beskriver i bloggen.

  SvaraRadera
 2. Jag har haft en stor sajt med fokus på turism och resa och bland annart hade jag affiliate type tradedoubler m m som annons. Man får en % av köpet dvs till ex 2% eller 15 Euro för en flygbiljet. Allla mina resor beställdes via min hemsida.
  då fick jag kickback på mina inköp (och för dessa annons var det tillåtet)

  SvaraRadera
 3. "jag var inte sugen på att betala förrän produkten levererats"?

  Hur tänkte du nu? Om du betalar med kreditkort betalar du inte förrän 30-60 dagar senare... gott om tid att bestrida betalning ifall varan inte skickats eller nåt.

  SvaraRadera
 4. Tjänster som Betalo känns inte aktuella alls. 2,5% är alldeles för mycket. Jag använder mitt kreditkort som jag betalar av varje månad.

  SvaraRadera
 5. Kan det inte vara så att den avgiften är kort avgiften för betalo som dom bara skickar vidare till kunden? Dom tjänar nog den största delen av pengarna på dröjsmålsränta, avbetalning spänner osv.

  SvaraRadera
 6. Skulle vara avbetalningsplaner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt - affärsidén är iallafall importerad över Atlanten.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg