Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Min julhälsning till just dig


Rullat köttbullar och kokat knäck. Snart stundar helgfirande med närmsta släkten. Tiden är knapp för Per men här kommer en en kort men ärlig julhälsning från mig till dig.

Jag önskar att du prioriterar dig själv först - för det är alltid i den ordningen den måste vara. Ditt välmående och din lycka är en dörr till dina nära och käras välmående och lycka men också hela världens. Att välja du före ni är inte egoism, som är självfokuserad, utan största medkänsla. För att förmå att segla på ett stormigt hav för att rädda skeppsbrutna behöver din båt vara i bästa skick.

Jag hoppas att din jul blir avkopplande och givande på alla de sätt du vill ha den. Det skapas alltför många måsten och alltför få spontana skeenden. Försök att se till de små upplevelserna, de finns där om du bara letar - en doft, ett svagt ljus, en känsla.

Ansträng dig en gnutta och gör allting du tar dig för hälften så fort och dubbelt så långsamt som du brukar. Sakta ned, fokusera på det du gör i stunden och fundera lite mindre på det som inte är där just då. Andas medvetet och gör det med magen och lite saktare än vad som känns bekvämt. Då kommer frid, lugn och närvaro.

Julefrid är inte på något sätt självklar - men om du inte kan få den utifrån så se istället till att ta den och skapa den inifrån. Din tid är din egen och endast du kan avgöra vad den ska användas till. Ta det lugnt och gör det långsamt.

God Jul önskar Per


Kommentarer

 1. En riktigt God Jul till dig också Per! Tack för en fyllig blogg som inspirerar :-
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anna-Karin, och en riktigt god fortsättning. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg