Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Skuldkvot i repris


Skuldkvot och räntekvot är alltid intressanta nyckeltal att titta på i en familj privatekonomi. Så som en kort repetition vill jag då nämna att skuldkvot är skuld delat med nettoinkomst och räntekvot är räntekonstnad delat med nettoinkomst där den senare är den viktigast, enligt mig, då den ger en ögonblicksbild av stressnivån på privatekonomin. Skuldkvoten är dock alltid intressant på sikt, inte minst i en lågräntetid - är du högt belånad är skuldkvoten ett mörkt moln på himlen.

För familjen Penning ligger just nu skuldkvoten på ungefär 359 % även om det är ett något trubbigt tal - men ungefär där. Vår räntekvot är 9 %. Amorteringstakten ligger på 2,5 % om året. Det är ingen privatekonomi som glänser, direkt. Hade det inte varit för bygget av Frihetsfonden hade det varit direkt deprimerande. Men familjen Pennings kassakista är i jämförelse ganska sund ändå. Hur har det gått för exempelvis familjen Ågren?

I min beräkning har familjen Ågren fått sänkt bolåneränta från 3 till 2 procent. Underskottet i kapital har därför minskat med 27 % från 136 000 till 100 000 kronor. I jämförelse har familjen Pennings underskott fallit från 74 000 till 35 000 kronor eller 53 % tack vare Frihetsfonden. Det lägre ränteläget har gett familjen Ågren en lättnad för stunden och trots något lägre inkomster har räntekvoten fallit från 21 % till 16 %. Skuldkvoten har däremot inte minskat. Frågan är om familjen Ågren ser faran i sin skuldkvot överhuvudtaget? Lån på sju gånger inkomsten är ganska häftigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Nej, det gör dem inte.
  Man skulle kunna tänka att det är deras problem. Men eftersom det är en ganska vanlig beteende kan det ha påverkan på samhälle och Sveriges ekonomi om räntan höjs.
  Vi har 3,5% resp 160% samt 52% i belåningsgrad och tycker att det är för mycket.

  SvaraRadera
 2. Man bör nog som banken väga in ålder i skuldkvoten också. Som 23 åring hade jag 700% i skuldkvot men det hindrade inte mig från att vara skuldfri i god tid till min 50 års dag.
  Kalle56

  SvaraRadera
 3. Alltid intressant med skuldkvot och räntekvot, delvis för att väldigt många knappt ens vet vad det är och dels för att det faktiskt är ett mätbart mål. Vi har en skuldkvot på 242% där låneskulden är ca 72% på marknadsvärdet. Har för mig att räntekvoten låg runt 10 men jag har inte kvar uträkningen och även lagt om vissa lån så det är lite nya deals där. Vi amorterar numera på bottenlånen men har inte gjort det under de 10 år vi har ägt huset, vi fokuserade på att bli av med topp-lån samt renovera.

  SvaraRadera
 4. Soliditet i form av likvida medel jämfört med Lån är en slags kvot också som bör beaktas, med tanke på att det är de med störst förmögenhet som har hög skuldkvot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så? Jag hade för mig att det var de med högst inkomst=högst skuldkvot.

   Radera
 5. När vi ändå pratar kvoter, kan vi ta med den viktigaste av dom alla. Sparkvoten!

  The only way to build wealth is to have a gap between your ego and your income. Getting rich has little to do with your income and everything to do with your savings rate. And your savings rate is just the difference between your ego and your income. Keep the former in check and you should be fine over time.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg