Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Spara på staken


Jag tycker inte om ljusstakar. Varje år är det samma klagovisa. Sjuarmade stakar och femarmade stakar och utarmade stakar - alla plockas de ned från vinden för att sprida ljus och värme i mörk vintertid. Men inte fanken fungerar de, alltid är det någon lampa som är trasig.

Och då måste jag först leta fram reservlampor ur förrådet. De ligger i en salig röra i beblandad hånfullhet. De ser alla likadana ut för de ligger då inte i sin orginalförpackning längre. Med en kombination av läsglasögon, förstoringsglas och strålkastare går det att utläsa wattantalet på lamporna och det är viktigt. Antal lampor i staken kräva olika watt, minsann!

Men det är inte slut med det, inte. Sedan ska det skruvas, och bytas, och skruvas tills man funnit ut vilken eller vilka lampor som gått hädan. Det är lätt att börja småflina och få ryckningar och ticks. Vem uppfann eländet?

Men det finns numera en slutlig lösning, en lösning värdig kungar och potentater! Varde LED, och det vart LED! Denna fantastika uppfinning som är strömsnål, robust och stötsäker samt flödar i ljus i eviga timmar - om världen bytte ut alla ljuskällor till LED borde massor med kärnkraftsverk och kolgruvor kunna slå igen.

Jag har köpt LED-lampor till våra ljusstakar. Ljuset från dem är näst intill omöjligt att skilja från ett glödljus. Och medan glödljusen drog 3 Watt förbrukar LED-lampan tio gånger mindre. De ljusstakar som bebor det Penningska Palatset förbrukar numera ungefär 10 Watt istället för 100. Ljusstakar är vackra och bringar tröst i vintermörkret och jag vill låta dem trösta mycket och ofta.

Slutsatsen blir att kostnaden är nästan obefintlig för att ha LED-lamporna tända. LED-lamporna uppges hålla femtiotusen timmar och är i princip okänsliga för stötar därför torde de hålla i minst tio år. Vanliga lampor får ofta bytas eftersom de är stötkänsliga och eftersom stakar stuvas undan på vindar, förråd och källare lever de inte ett stötfritt liv. Men det allra bästa är att de funkar lika i stakar från 4 till 16 ljus, inga olika lampor beroende av antal ljus i staken.

Nog om stakar. Nu blir det lite knäck istället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Haha det är enligt mig inlägg som dessa som gör din blogg så fantastiskt! Att det plötsligt kan komma en helt oväntad reflektion som de flesta förmodligen känner igen sig i. Givetvis får du även in det ekonomiska perspektivet på ett snyggt sätt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg