Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Status till låns

Goda inkomster är inte rikedom, det vet ni alla som läser min blogg. I min serie kring skuldkvot besökte jag två familjer i min bekantskapskrets som alla tjänar bra, bor ännu bättre och kör bilar som blott miljonärer borde köpa - om de unnat sig det, något miljonärer sällan gör. Att tjäna fett men att omsätta inkomsten i räntebetalningar för sitt behov av att visa klass eller ståndmässighet är inte bara dumt i mina ögon utan ett märkligt slöseri av tid och resurser. Vi tar oss en titt på vad som skett under året, en mysrysare.

Familjen Ryggås har fått se sin inkomst krympa samman till 974 000 kronor per år då herr Ryggås fick se sin tjänst stöpas om. Underskottet av kapital har minskat med 29 % till stor del tack vare ränteläget. En modest amortering och räntekvoten är numera 12 % och skuldkvoten 545 %. En bil byttes till en ny under året och fru Ryggås fick en sportbil i födelsepresent av sin man - generöst. Belåningsgraden ökades därmed med 281 tusenlappar för att upprätthålla denna standard.

I kampen om 1:a plats i ståndsmässighet fortsätter familjen Svenssonhufvud att briljera. Man har belånat sig med ytterligare 436 000 kronor för att resa, konsumera och renovera sommarhuset. Månadsinkomsten har ökat från 73 till 81 tusen kronor men denna ökning har inte räckt i sig. Mycket av lånen är bundna och man har inte riktigt kunnat utnyttja det låga ränteläget. Underskottet av kapital har därför ökat till 176 000 kronor per år. Belåningsgraden ligger på 5,8 miljoner kronor och räntekvoten är 18 %. Skuldkvoten tangerar 600 %. Nya bilar står åter på infarten och semestern till Karibien är bokad. Touche!

Familjen Penning drar in ungefär 680 000 kronor netto om året. Hade vi haft 300 loppor mer, så som familjen Ryggås, eller 500 loppor mer, som familjen Svenssonhufvud, hade jag varit glad. Det hade hjälpt Frihetsfonden till nya stordåd och kanske hade vi unnat oss en extra semesterresa och en begagnad Toyota till uppfarten.

Jag avser inte att raljera. Status är kul. Konsumtion är härligt. Frågan som man däremot bör ställa sig - är det värt priset?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Kul inlägg.
  Inser att det finns flera av familjerna Ryggås och Svensssonhufud men också av familjen Penning.

  Undrar hur fördelningen ser ut för familjer med motsvarande inkomstlägen
  (20% "status&lån", 70% "ingen koll", och 10% "ekonomi&spara"...??)

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att status spelar större roll och att det bland dessa finns nolkollare. Se bara på den outtömliga resursen av deltagare till Lyxfällan. :)

   Radera
 2. Tycker dock ändå att du skall vara nöjd om ni har in 680k efter skatt, det motsvarar en lön på ca 40k brutto per person i hushållet (utgår från att det är två personer som menas här). Det är två relativt höga löner nu för tiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vi är definitivt nöjda med våra inkomster. Vi är inte avundsjuka på något sätt utan mest förvånade över att status och konsumtion är så viktigt för vissa människor.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg