Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Tjugofem


När jag var barn så samlade jag på tjugofemöringar. Varför minns jag inte, däremot så blev det en hel del av den varan i spargrisen. När nasse var full så stövlade jag till sparbanken och räckte över bössan för insättning på min bankbok. Det var en fröjd att betrakta den där högteknologiska mynträknarmaskinen och se hur penningarna räknades upp. Det kunde ibland bli över etthundra kronor att spara!

Tjugofem är ett udda tal som jag kan stå ut med. Ja, kanske till och med sträva mot. Jag är en skum, sjuk människa som föredrar jämna tal men 25 har den egenskapen att den fungerar. Tjugofem är en kvarts hundring, och det känns tryggt.

I familjen Pennings privatekonomi har jag en strävan mot talet tjugofem. Målsättningen är att varje månad under året ska den förbättras med tjugofemtusen kronor. Det är tuff målsättning, det är jag varse om. Men att vart fjärde år kunna bokföra etthundratusen kronor i rätt riktning vore underbart.

Jag läste att vart tredje svenskt hushåll är miljonärer, allt enligt skatteverkets kalkylerande. Definitionen var att miljonärhushållen hade tillgångar för över en miljon kronor och där inräknat bostaden. I mina ögon är detta inte ett korrekt sätt att räkna för att bli miljonär. Banksparande, aktier och fonder utgör endast 25 % - där kom den igen, tjugofemman - av denna förmögenhet medan resterande är låst i marknadsvärderade fastigheter eller bostadsrätter. Att sitta i en högt värderad bostad skapar inget utrymme för frihet då man måste bo någonstans.

Av ovan nämnda skäl räknar jag inte in varken bostad eller realtillgångar på familjens pluskonto. Vad som ingår är endast tillgångar som snabbt kan omsättas i pengar medan alla sorters skulder ingår - även bolån. Vår bostad må kunna värderas till miljonbelopp men den gör oss inte rika eller skapar möjligheter, åtminstone inte i detta nu. Jag har aldrig heller gillat glädjekalkyler utan föredrar kärva, tuffa beräkningar där det krävs uppkavlade ärmar. Jag vill ha prutmåner, slack i planen och säkerhetsmarginaler.

Det är dock en bit till tjugofem. I genomsnitt för 2014 ligger vi på 10 866 kronor. Det innebär att det krävs drygt nitton år innan tillgångar balanserar skulder. 2015 behöver därför bli bättre än så. Kan vi nå 15 000 kronor under 2015? Och 20 000 under året därpå? Vid tjugofem så blir privatekonomin raskt mycket solidare. Alla våra lån skulle vara borta på mindre än nio år. Det är värt att ta sikte på tjugofem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej,
  Ursäkta då detta är lite off topic, men tidigare hade jag frågat om du skulle kunna lägga upp din nya excelfil som du har gjort och använder för att hålla budget osv (då självklart blank utan dina siffror). Hade tänkt göra ett nyårslöfte om att börja använda excel för att hålla budget och ordning och kan inte tänka mig ett bättre sätt än att börja året med din proffsiga mall.
  Jag är säkert inte ensam om uppskatta om den fanns tillgänglig!

  Tack ännu en gång för en mycket bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Vacker! :)
   Sök på 'excel' i sökfältet uppe till höger så finner du alla mina excelark.
   Själv har jag numera lämnat excel till förmån för YNAB vilket jag kan rekommendera varmt.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg