Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Toppen är nådd


Spännande, minst sagt. Ett nytt absolut högsta någonsin noterades igår för Stockholmsbörsen. Eufori, girighet och rädsla i en giftig kombination? Vad vet jag, men det är inte för inte som jag höjer på ögonbrynen och förvånas. Jag försöker inte ens längre att leta efter något köpvärt på börsen för jag ser blott risker och inga möjligheter. Min portfölj som i skrivande stund består av 56 procent aktier men endast en svensk aktie, Mekonomen - som dessutom är markerad för stoplossförsäljning efter en uppgång på 31 % sedan köp, stiger fortsatt tack vare dollarns styrka. Mitt senaste köp är Skagen Krona och jag fokuserar på julefrid framför börsångest. Hur resonerar du?

Tålamod är en bra egenskap att besitta så som investerare, oavsett om du är professionell eller din egen privata, och att varje dag vara inne och titta och peta i sina värdepapper är inte sunt och oftast kontraproduktivt. De gånger jag känner mig stressad över situationen besöker jag min terapeut Besser1 som i sitt saktmod säljer och köper aktier i cykler längre än någon annan jag känner till.

Hans senaste projekt - huvudägarportföljen - som du kan läs om här finner jag intressant för framtiden. Jag tog mig friheten och slängde in denna portfölj med parametrar i Google Docs för att på egen hand följa möjligheterna till att investera enligt samma princip. Det är tydligt att tålamod är helt nödvändigt i sammanhanget.

Köpstart först vid OMXSPI under 360 ter sig vara långt borta vid horisonten. Indexet styr alla affärer oavsett aktiens prislapp, något som Tobbe Rosén påtalat i åratal. Tittar du i listan över aktier är det endast Ratos som ens är i närheten av ett köp med sin tioprocentiga övervärdering. Axfood, som jag ser som övervärderad även utanför modellen, köps idag för nästan 2,5 gånger modellvärderingen.

Även om du väljer att agera på annat sätt än Besser1 så är hans strategi alltid ett sansat inlägg i debatten. Ekonomin är inte annorlunda den här gången heller. Att undvika förluster är i det längre scenariot alltid bättre än att tjäna mer - speciellt i tider av all time high.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag bara köper, köper, köper och sen köper jag lite till. Om 2 år är risken att jag ser tillbaka på mina senaste köp med fasa, men om 20 år däremot ser det säkert bra ut. Och även om kursutvecklingen om 20 år inte är tillfredställande så bör jag mer eller mindre fått tillbaka hela insatsen i form av utdelningar (5%*20).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittade på din blogg och fann den trevlig. Du är så pass ung att du din strategi lär fungera över 20 år. Jag med mina nära femtio år har inte råd med det tidsperspektivet. :)

   Radera
 2. Ja, det är imponerande tålamod att sitta på händerna till omxs<360 och det är frågan om man själv hade klarat av det. Jag har ISK och insättningarna kostar ju pengar oavsett om de är investerade eller inte. Sedan gjorde ju börsen en riktigt bra resa förra året och även i år är det helt ok så jag skulle nog tycka att det vore tråkigt att stå utanför. Nu måste man ju givetvis inte ha pengarna liggande på kontot, man kanske kan sätta dem i hyfsat säkra fonder (spiltan räntefond, catella avkastning etc). Har själv många tankar i huvudet hur jag skall göra framöver när t.ex. börsen går ner igen etc och detta är mumma för mig att läsa om. Tack för att du tar upp sådant här, många bloggare vill bara skryta om sin storlek/avkastning på sin portfölj et.

  SvaraRadera
 3. Man tackar för reklamen :-)

  Besser är något äldre än Per P men har fortfarande gott om tålamod.

  Om man jämför med "Aktiestinsen" så nådde han sin första miljon vid 64 års ålder så där ligger jag långt före, både i ålder och investeringskapital.

  Senast OMXSPI låg under 360 var den 26 juni 2013 (359,83). Det är bara 18 månader sen och vi vet att "resan söderut" alltid går snabbare än den sista uppgången mot toppen i varje börscykel.
  Hitintills har jag gissat fel med 6 månader, men när nedgången väl börjar så tar det bara drygt ett år ner till botten.
  Det betyder att vi kanske trots allt får se OMXSPI under 360 i slutet av 2015.

  Under tiden är det bara att fortsätta bygga mer investeringskapital och hoppas att 2015 blir ett "bra" börsår.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv - du är en stor inspirationskälla, inte minst i konstarten tålamod. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg