Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Var god dröj


Jag och fru Penning var för några år sedan på en födelsedagsfest där det var bordsplacering. All platser hade ett litet kort med ett namn på men också en baksida där ett personligt visdomsord var tryckt. På mitt kort, bortsett från Per, stod det följande: Det finns så mycket som inte behöver göras. Det var lite omskakande i stunden för mig, för det var verkligen väldigt rätt i sin riktning. För det finns nog ganska mycket som jag gör som inte behöver göras.

Per Penning kan också kallas Per Projekt. Jag har alltid något i görningen och det är inte alltid i en positiv bemärkelse. Jag tränar på det här, ska tillstås. Det finns så mycket som inte behöver göras, det finns så mycket som inte behöver sägas och det finns också så mycket som inte behöver köpas. Jag vore nog både rikare, gladare och mer utvilad om jag var mer lättjefullt inställd till livet i stort.

Det finns också mycket som man inte behöver veta, sägs det. Här är jag dock lite mer kluven. Kunskap är bra men innebär också ett ansvar, det går aldrig att skilja åt. Jag samlar på mig lite kunskap ibland och ofta sker det hos Zenhabits, där finns det alltid något av vikt att lära sig när det gäller ansvaret mot sig själva. Kraften i fördröjning, exempelvis.

Det finns få anledningar att ha bråttom. Det är bara när något verkligen betyder något som det kan behövas göras med en gående gång - uppskattning av det enkla i livet, hjälpa någon eller göra skillnad i ett viktigt sammanhang. Men bortsett från det är ett litet dröjsmål enbart sunt.

Att bryta oönskade vanor, inte minst. Ha inte så bråttom med dem. Försöker du gå ned i vikt och är sugen på ett sent mellanmål. Ha inte så brått, ta en paus först. Eller om du blir riktigt, riktigt köpsugen i butiken - ja, jag kan köpa det, men inte idag utan först imorgon. Du kan fördröja en cigg genom att göra något annat. Du kan fördröja en elak kommentar genom att inte ha så brått att säga något utan istället andas djupt en stund.

Så dröj ett slag. Avvakta lite. Gör det imorgon så kanske det inte blir gjort alls. Det finns så mycket som inte behöver göras.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Anser att ett tredje alias vore lämpligt, Per filosof. Alltid lika trevligt att kika in här då och då.

  SvaraRadera
 2. Blev också väldigt förtjust i Zenhabits inlägg just fördröjningsbiten talade väl till mig =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag har en tendens att stressa upp mig behöver jag påminna mig om detta.

   Radera
 3. Som pedant känner jag mig mycket träffad av "Det finns så mycket som inte behöver göras". Jag lägger alldeles för mycket tid på just sådant och ska nu upprepa dessa visdomsord som ett mantra tills det sitter.

  Mitt bästa exempel på onödigt slöseri med tid är när jag var mammaledig och skolade in min son på dagis. Istället för att gå hem och njuta av lugnet och vila i min ensamhet så gick jag hem och tokstädade efter honom. Plockade upp allt, precis allt, som han dragit fram. Sedan gick jag och hämtade honom och det första han gjorde var att dra fram allting igen...

  Snacka om att slösa en massa tid på plockande helt i onödan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett 'case of change' :)

   Radera
 4. Du kanske ska hänga på Herr Minimalist månadsutmaning som under december är/har varit "En månad med långsamhet"? :)

  http://minimalisterna.se/en-manad-med-langsamhet/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg