Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Värdighet

Inte är det lätt. Jag har skänkt en slant då och då. Han är tacksam, det ser jag både i gest och ögon. Men den är så trött, hans gråblå blick. Ansiktet är fårat och skäggigt och med många lager kläder ter han sig vara bredare än hög, lite som om han flyter ut lite mer för varje dag som går.

Han har ett fotografi på en flicka, ett barn, i en ram som han vårdar ömt. Han ställer upp det varsamt för att visa något. Är det hans dotter? Fattas det henne något?

Han sitter där varje dag. Han kommer före sju på morgonen och sitter där när jag åker hem vid fem. Det är kallare nu, blåsigare och regnet piskar honom i ansiktet. Hur gammal kan han vara? Han ser oändligt åldrad ut.

Det finns de som påstår att det är organiserad kriminalitet i de romska leden av tiggare. Att de tjänar stora pengar i att sitta med en mugg framför sig. Ett sjukt raljerande över uppgivenhet och fattigdom. Ni kan dra åt skogen, ni som för fram dessa ihåliga teorier. Ni saknar människovärdighet men på ett helt annat sätt än tiggaren vid väggen, bredvid cykelbanan, där de passerande cyklisternas däck stänker ned honom. Han som tigger måste känna sig bortom all värdighet. En spillra av ett människoliv.

Ingen ska försöka att inbilla mig att någon tigger av fri vilja eller på grund av den goda förtjänsten. Den som säger så borde ta med sig en mugg och sätta sig i ett gathörn och prova själv. Och känna hur fint det är att tigga, vilken enastående sysselsättning det är och hur alla sedlar rullar in. Gör det en dag, en vecka eller en månad. Gör det hela vintern. Bli snuskigt rikt på detta gebit. Du kan ju göra det lite enklare för dig och åka hem efter din tiggararbetsdag och ta en varm dusch och sedan krypa ned mellan rena lakan - till skillnad från han i gathörnet som sover i ett tält i en park där han dessutom riskerar att någon tänder på tältduken.

Men det är inte lätt. Tiggandet är ett symptom för något annat, något mycket större som några mynt i en plastkopp inte löser. Den enskildes medkänsla är inte lösningen på problemen.

Jag ser mannen från mitt panoramafönster ifrån mitt varma kontor varje dag. Det är inte sällan att jag skäms en aning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Tack för ett bra inlägg! Väldigt svårt hur man ska hantera detta, men som du säger de hade nog väldigt gärna sluppit suttit och tiggt i Sverige och istället varit nära sin familj i sitt hemland om ekonomin hade tillåtit..

  Kampen mot index

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, denna företeelse är nog en av de svårare utmaningarna vi har om inte intolerans och främlingsfientlighet ska få ny näring.

   Radera
 3. Väldigt fint skrivit. Snyggt inlägg!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Diskussionen om huruvida tiggeriet är organiserat har väl inte handlat om att tiggarna blir rika på att tigga utan tvärtom, att det misstänks ligga organiserad människohandel bakom och tiggarna kan stå i stor skuld till den som tagit hit dem och organiserar verksamheten. Detta betyder att de sitter och tigger hela dagarna men får själva behålla ytterst lite av pengarna.

  Vad jag ser som ett ännu större problem är att polisen nu får in mängder med anmälningar om barn som tigger. I Jönköping omhändertogs en 12-årig pojke och för ett par dagar sedan omhändertogs en 15-årig flicka. Det är en förfärlig utveckling av tiggeriet och måste omedelbart bromsas.

  Problemet är att varje tiggare som får pengar i sin mugg lockar hit fler tiggare. På många ställen i Stockholm sitter det nu tiggare med ett par meters mellanrum och frågan är hur många fler vi klarar av. Nedskräpning och högar med avföring är redan nu ett stort problem på många områden.

  Det här har INTE med min personliga människosyn att göra utan handlar om ett samhällsproblem och hur vi ska komma till rätta med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina synpunkter är en realitet. Tiggeriet har många tråkiga baksidor - men är likväl blott ett symptom. Det finns inga enkla, lätta lösningar. Rumänien har ett stort ansvar och där behöver EU sätta press. EU:s solidaritet är i sig ett stort problem.

   Radera
  2. Jag ger aldrig pengar. Däremot ger jag mat.
   I Norrland har det inte sett nån tydlig spår av att det är organiserat och kommuner har gått ut med det.
   Att tigga är troligtvis en av de svåraste man kan göra då man tappar sitt stolhet och det visar att det finns ett problem.

   Ett problem är att hjälpen som skickas i deras länder når aldrig dem. Det finns en del grupper som tvingas till tiggeri pga att diskrimineras i sitt hemland.

   Att hjälpa folk som behöver det och som diskrimineras är en skyldighet. Det betyder inte att man ger pengar. Det finns andra sätt att göra det. Jag hade inte varit här om folk inte hade gömt och hjälpt min farfar under andra världskriget så att han inte behövdes åka till Tyskland för att jobba som en hel del fransman som fyllde 18 år under WW2.

   Hur kan man hjälpa?
   - Ge mat
   - Ge kläder
   - Ge jobb (jag tror att det går att betala en person upp till 999 kr utan att deklarera ngt. Att kolla)
   - Åka och hjälpa på plats (läste en artikel om en kille som hade åkt dit med en tiggare och hjälpt honom att bygga ett hus)


   Radera
 6. Martin, dina kommentarer utan kommentarer alls från dig utan enbart en länk till en erkänt populistisk och radikal högerblaska togs bort. För det första är kommentarsfältet till för diskussioner och åsikter och inte länkningar. För det andra vill jag aldrig via länkar kunna förknippas eller nås via rasistiska medier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självfallet så är Wikipedias beskrivning av denna nättidning infekterad men för er som vill veta mera kan läsa här - så nära objektivitet det går att komma.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Fria_Tider

   Radera
  2. Fakta och frånvaro av censur har inget med populism att göra. Eller vad menar du med populism? Det som folket vill? Nej sånt kan vi inte ha eller hur..
   Det var en ok beskrivning på wikipedia.. som synes har man också rapporterat betydligt mer objektivt från Ukraina. Kanske är det så enkelt att tidningen till skillnad från övriga media helt enkelt inte går elitens intressen... har du nånsin funderat över det? :) Kanske finns det där ett samband mellan rapporteringen om Ukraina och rapporteringen om invandringen? En redikal högerblaska.. är det därför tidningen i betydligt högre utsträckning än den rena propagandan i västmedia tar Rysslands parti? EMOT de högerextrema som man just lyckats tillsätta där borta med kopplingar till nazismen? Det ringer inga klockor om att bilden som förmedlas i mainstreammedia inte riktigt stämmer? Att media kanske istället först och främst har varit och är ett verktyg för eliten att forma befolkningen.. Har det inte alltid varit så? Men bara i efterhand i historieböckerna eller hur?.. :) Jag skulle tro att Sverige har en av planetens mest naiva befolkningar.

   Radera
  3. Martin, du är inte representativ för folket. Inte jag heller.
   Man ska alltid vara kritisk mot medias beskrivning. Fria tider ingår där.
   Dina konspirationsteorier får stå för dig.
   Sveriges befolkning är inte en entitet. Vissa är naiva, andra inte. I mina ögon ter du dig synnerligen naiv och inskränkt.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg