Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Årssummering 2014

Ett år har en början och ett slut. Mänskligt inrutande av tiden med målstolpar och startpunkter finns det massor av, inte minst i ekonomivärlden. För egen del har jag börjat tröttna på att speciellt poängtera ett år som en specifik enhet, istället är jag mer intresserad av trenden - går jag bättre eller sämre över tiden. Inte omöjligt att jag för in en rullande tolva i mina bokslut.

Likväl summerar jag nu 2014. Det blev ett bra börsår - 290 267 kronor blev till 362 813 eller 72 546 kronor flera. Tre aktiekonton reducerades till två, mitt traditionella aktiekonto tedde sig inte attraktivt nog jämfört med ISK och kapitalförsäkring. Bolånen reducerades med 60 000 kronor och studielånen med 35 035 kronor.

Att spara och gneta är inte allt. Vi avslutade 2014 med att amortera och spara 5 000 kronor per post och detta blir också målsättningen för 2015. Vi avser att fokusera mera på att spara till spännande semesterresor och den räntelättnad som amorteringarna medför, lönejusteringar och liknande tillfaller därför nöjeskontot. Balans i livet är orden och vi hoppas på fortsatt låga räntor ett bra tag till i ledet att bli allt mindre boende hos banken. Under 2018 så är mitt studielån amorterat och detta innebär att drygt tjugotusen kronor per år frigörs till semesterkontot - detta är ett exempel.

Jag har för vana att ställa finansiella tillgångar mot lån och inte blanda in realtillgångar som villa, volvo och vovve. Jag har förståelse för de som gärna gör det, inte minst de som har stora bolån på en bostad på attraktivt läge - balansräkningen blir ju roligare att titta på. I mina ögon är dock inte den ekonomiska friheten större för att bostaden blandas med som en joker i kortleken. Det går ju utmärkt att sitta och analysera fram aktuella marknadsvärden för att få känna sig rik men jag tror att man mest lurar sig själv. Lån, däremot, är lån som skapar kostnader. Och finansiella tillgångar skapar avkastning. Dessa två är i min värld helt avgörande för den ekonomiska tryggheten och friheten.

Familjen Penning är nu som tidigare investerade till hälften och i stort enbart på den amerikanska marknaden. Utvecklingen har varit god och jag tycker idag att månads- eller kvartalsutdelningar i dollar är roligare än i kronor. Vi sitter kvar på tåget tills de enklare tekniska indikatorerna berättar för oss att det är dags att kliva av.

För 2015 blir det en tydligare fokusering mot att arbeta med budget i YNAB. Med historiken från 2014 sätter vi nu ganska aggressiva mål för att hålla nere kostnaderna på konton som är av typen löpande. Med låga elpriser och bränslekostnader finns det goda förutsättningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg