Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

En rikare jul


Julen har varit dyr. Kanske för dyr för vissa familjer. Nu plockas stakar och pynt undan i sina lådor, förpassas till vindar och källarförråd - men efterdyningarna har inte lagt sig. Julmånaden har tagit en för stor bit av intjänade slantar och för januari kan det bli problem med att klara av alla av de normala utgifterna. Ja, detta är julens baksida och konsumtionshetsen.

Tidningarna är nu fulla med råd och tips för hur vi ska hantera årets fattigaste månad. Ta med matlåda, byt elleverantör, säg upp prenumerationer. Bla, bla och blaha. De här lösnummersfriande tipsen är till för oss som har det hyfsat torrt om fötterna - men för många andra spelar det ingen roll alls. Vi som har råd med tidning, utelunch och villa tillhör inte den utsatta gruppen.

För vad är tipsen värda om du idag inte har råd med en köpkaffe, inte äter lunch ute för att det inte finns pengar till det eller om du redan dragit åt svångremmen allt vad tyget håller? Vad spelar det för roll om du inte har något att dra in på? Saknar man marginaler i sin privatekonomi kan inga råd i världen lösa ekvationen åt dig.

För det finns de som firade jul utan julklappar till sina barn och utan någon speciell julmat. Det finns de föräldrar som med dåligt samvete inte ens kunde vara tillsammans med sina barn på julafton för att de behövde jobba för att kunna betala hyran. Och med det ångest när man inte kan ge sin familj något annorlunda än det vanliga.

Vi andra har levt lite väl lyxigt och får hålla igen lite en eller ett par månader. Sedan är det business as usual. Och sedan kommer julen igen med mer mat, klappar och galen överkonsumtion. Är det kanske dags att vända blad, strunta i julen eftersom vi ändå bara firar Mammon och skapa en ny högtid där vi ger till de som saknar, likt Karl-Bertil Jonsson, eftersom vi kan. En solidaritetshögtid där alla kan känna sig delaktiga, behövda och innefattade?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej Per
  De senaste inläggen präglas av dysterhet i min mening. Är det en tung period nu? Hoppas jag har fel och att det sprudlar av glädje och energi bakom bloggen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jkr! Lite höjer jag på ögonbrynen - inte dystrare än vanligt här. :)
   Tack för omtanken!

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg