Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Passionen väljer dig

Jag var väl som barn är mest en gång för länge sedan. Lekte och var oftast sorglös men nere ibland. Så som barn hade jag hjältar som jag såg upp till och ville vara som, verkliga eller fiktiva. Hjältar som kunde allt eller åtminstone visste hur problem skulle lösas. Fantomen var en. Pappa en annan. Modesty Blaze lite i smyg - hon var ju tjej.

Under tonåren förvandlades hjältedyrkan till idolsuktande. Att efterlikna och försöka gilla samma saker som popstjärnor eller idrottshjältar var en sysselsättning som tog en hel del tid. Att försöka efterlikna någon man ser upp till skapar en form av trygghet i att man gör rätt. Men som tur är går sådant över med tiden och när man är vuxen, som jag och du, ägnar man sig inte åt att dyrka eller efterapa. Så är det?

Riktigt så enkelt är det kanske inte att vara klok och vuxen. Även jag med min tilltagna ålder har svagheter och problem med att värja mig mot influenser och påverkan. Att se andra människor med attribut, pengar eller egenskaper som jag finner attraktiva och därmed verkar eftersträvansvärda är en idolfälla för vuxna människor. Tankarna kan lätt vandra iväg och leda till att om jag bara lär mig det som en viss person kan eller förändrar mitt liv så att det mer liknar dennes leverne eller om jag skaffar liknande umgänge - då kan jag också få det som hen har. Lyckligtvis är det ett luftslott alltihop, det har jag insett. Det tog tid, men numera är jag trygg i den vetskapen.

Jag är jag. Jag är inte ämnad att vara någon annan. Min hela uppenbarelse är visserligen till en del miljö och påverkan under många år men också en produkt av arvet från föräldrar och förfäder. Jag har vissa egenskaper som gör mig unik. Jag är övertygad om att det inte går att lära sig bli som någon annan, lära sig något som man inte gillar eller umgås och få vänner i en krets där du inte är dig själv eller finner dig obekväm.

Det talas mycket om att gå utanför sin bekvämlighetszon eller att prova saker man är rädd för. Kognitiv beteendeterapi är bra, absolut. Men om jag nu inte vill kramas med ormar eller klättra på bergväggar eller tala inför tusentals människor - varför ska jag göra det? Vad ska jag bevisa och för vem?

Möjligen kan du lura din omgivning, och så även dig själv, att du är någon annan än du - men jag tror att det leder till mer olycka än förverkligande. Du kan bara bli riktigt bra och verkligt engagerad i det som du finner glädje i. Det är inte möjligt bestämma sig för att bli passionerad av något för det är inte du som väljer - passionen väljer dig. Att prova nya saker för att man så vill - absolut. Men är det sedan inte skoj eller givande, varför fortsätta?

Den dagen i mitt liv som jag insåg detta erhöll jag ett inre lugn jag tidigare saknat. Nu fanns det inte längre något att bevisa eller övertyga mig själv eller andra om. Jag gör det som jag finner nöje i, det räcker mer än nog. Jag behöver inte hänga på tåget. Jag behöver inte vara rätt eller inne eller mingla och nätverka - det roar mig inte.

One of the huge mistakes people make is that they try to force an interest on themselves. You don’t choose your passions; your passions choose you. 

Jeff Bezos

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Tack :) Känner igen mig så i texten, har kommit till min insikt under det senaste 1-2 åren, ett skönt lugn infinner sig när polletten trillar ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, skönt att fler känner igen sig. Det vore lite märkligt om det bara varit jag, tror jag. :)

   Radera
 2. Bra skrivit som vanligt...
  Det krävs nog livserfarenhet för att få den typen av insikter som texten behandlar.
  Tyvärr är det så att även "passioner" kräver erfarenhet, och erfarenhet kräver tid.

  Det är en anledning till att vi blir klokare när vi blir äldre.
  Både "sparande" och "investeringar" är områden (som för de flesta av oss) kräver tid och erfarenhet för vi skall få en bättre förståelse.
  ("Tänk om jag vetat för 20 år sen det jag vet idag")

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tid är en underskattad faktor numera. Det gäller det mesta. Det skönjar nästan alltid en otålighet var helst man tittar - jobb, familj, investeringar och inte minst - lycka.

   Som du skriver - tänk om jag vetat vad jag vet idag när jag var ung.

   Radera
 3. Det är bara att din hjärna fyllt 50, som gör så du känner så!

  Men visst är det skönt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg