Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Medveten närvaro


Jag vet med mig själv att jag lever i en obalans som jag gärna vill rätta till. Det finns massor med skäl för mig eftersom jag alltför sällan är i takt med min samtid utan oftast en bra bit före. För det mesta är jag i en planerande fas inför nästa steg oavsett om jag städar, jobbar eller till och med för ett samtal. Det är inte bra alls - men jag arbetar med olika tekniker i att vara mer i stunden än i framtiden.

Medveten närvaro, som också kallas för mindfulness, är förmågan att vara närvarande i nuet. Ibland är det lätt att vara i nuet, exempelvis när jag lyssnar på fantastisk musik eller under ett motionspass. När tankarna ges utrymme till att vandra blir det genast svårare. Och min erfarenhet är att ju mer sällan jag tillåts att vara i nuet desto sämre sover och mår jag. Det finns säkert en bra förklaring till det som någon forskare vet mer om än jag.

Närvaron i nuet är lättast att hitta om jag ägnar mig åt en sak i taget. Jag är ändå inte ämnad för att ha många bollar i luften samtidigt utan blir lätt stressad. Att gå in i varje uppgift med fokus - läsa tidningen, se ett TV-program eller skriva en rapport - ger mig sinnesfrid samtidigt som jag både njuter mer och producerar bättre. Och med varje sak jag ägnar mig åt så anstränger jag mig i att göra det lite långsammare än vad jag normalt gör vilket är avstressande och närvarobringande.

Det går utmärkt att träna sin medvetna närvaro när som helst och överallt. Om du står och diskar så tänk för dig själv att nu diskar jag, om du målar en vägg så tänk att nu målar jag - ja, du förstår nog. Detta är ett enkelt men effektivt knep att lura dig själv till att vara mer närvarande. Märker du att dina tankar vandrar iväg så börjar du om med att nu gör jag detta. Det finns faktiskt mycket få vardagliga göromål som inte lämpar sig för en stund mindfulness.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bra text! Kan helt hålla med, mina tankar är ofta 1 år framför verkligheten.

  SvaraRadera
 2. Att fokusera tankarna på uppgiften, oberoende av vad den är, ger som du säger oftast bättre resultat.
  (Gäller även investeringsstrategier..... :)

  Det fantastiska är också att desto fler tillfällen man fokuserar på en uppgift, desto mer givande blir den. Man får (omedvetet ?) en positiv känsla för uppgiften, kanske beroende på både ökad kunskap och ökad erfarenhet.

  Besser

  SvaraRadera
 3. Gäller även dammsugning enligt egen empirisk studie. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg