Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Olusten i förlusten


Hurra! Mina aktier steg med 8 390 kronor förrförra veckan. Hurra! Förra veckan steg de med 4 419 kronor. Men nä? Denna veckan har de tappat 238 kronor. Det är inte roligt. Att förlora är jobbigt, jobbigt. Jag är inte rationell och det är inte du heller - för vi är människor.

Pengar kan tyckas vara en naturlig del av våra liv. Men ur evolutionär synvinkel är pengar mycket onaturligt och märkligt nytt för oss människor. Vi förstår dem inte. Det beror på så kallade mentala tumregler. Vår hjärna använder dessa för att hitta genvägar i beslutsprocesser för att dessa inte ska ta för lång tid. Oj, där kommer en tiger - ska jag klättra upp i ett träd eller springa? Tiden har alltid varit dyrbar. Hjärnan gillar det enkla och gör automatiskt kopplingar till det vi snabbt minns och sådant vi ofta tänker på. När det gäller pengar använder vi tyvärr mer det sunda förnuftet än vår förmåga att räkna.

Vi gör bedömningar, uppskattningar och antaganden som förnuftsmässigt känns sannolika men som baseras på erfarenheter som många gånger inte är relevanta. Och när det gäller pengar använder vi oss av tre mentala tumregler som sabbar för oss:

 • Status Quo Bias - vi tenderar att välja så som vi valt tidigare.
 • Framing - vi gör relativa jämförelser mellan alternativ.
 • Loss Aversion - vi avskyr förlust mer än vi tycker om vinst.

Det är mänskligt att tro att ett val vi gjort tidigare, som visade sig vara bra, också är ett bra val en andra gång. Vanor är alltid ett problem för en privatekonomi och ska ifrågasättas.

Relativa jämförelser är heller inget bra för din plånbok. Att jämföra exempelvis mobilabonnemang utan att räkna och bara titta på vad som ingår är ett sådant misstag. Att vi saknar förmågan att intuitivt ersätta kostnaden för en vara eller tjänst med värdet på alternativa inköp innebär att vi ger pengar ett relativt värde för varje köptillfälle. Pengar är alltså olika mycket värda för oss beroende på vad vi köper och köpets sammanhang, trots att värdet på pengar egentligen är absolut.

Märkligt nog värderar människan pengar som vi riskerar att förlora dubbelt upp. Vi tenderar kort sagt att ta risker om vi tror att det finns den minsta lilla möjlighet att vår förlust kan bli noll - vilket är galet i allt från aktie- till bostadsaffärer. En liten förlust idag kan trots allt innebära att du har möjlighet att göra en större förtjänst i morgon. Att sälja det som gått upp i värde och behålla det som gått ner är en klassisk felmanöver i bland annat aktiehandel.

Så min veckoförlust på 238 kronor ter sig inte så dålig om jag istället backar lite och blickar över tre veckor. Eller varför inte 10 veckor? Medvetenhet kring mänsklig svaghet borde hjälpa oss att ta bättre beslut?

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Det är ju inte en förlust eller vinst fören man har sålt är viktigt att komma ihåg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Right! Och i det bor en fara - motviljan i att ta förluster i tid. :)

   Radera
 2. Om man vill köpa mera kan sådana här paraboliska uppgångar vara ganska kämpigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Indeed! Jag känner mig synnerligen slutkörd och slutköpt. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg