Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Sämst i klassen - Handelsbanken

Vi är kund hos Handelsbanken sedan en förfärlig massa år tillbaks i tiden. Ja, vårt förhållande går ända tillbaka 1996 då vi köpte vårt första hus.

Men hur är det - tar vår bank hänsyn till mänskliga rättigheter och miljön den investerar i? Fair Finance Guide är ett initiativ från Sveriges Konsumenter, Amnesty International, Diakonia, Fair Trade Center och Naturskyddsföreningen. Man tittar på ett antal parametrar för att avgöra i vilken utsträckning svenska banker hanterar etiska frågeställningar.

De sju största bankerna i Sverige förvaltar och investerar idag över 10 000 miljarder kronor, pengar som till stor del består av dina och mina besparingar. Genom att styra investeringarna mot hållbara företag och verksamheter kan bankerna främja en hållbar utveckling. Det är man riktigt usel på. Särskilt låga krav ställer bankerna när det gäller klimatförändringar, biologisk mångfald och hållbar energi. Barnarbete, landminor och kolkraft? Hur ser du på sådant som bankkund?

Det är inte så kul att vår bank är sämst i klassen. Men ingen av nedan banker ska sträcka på sig eftersom de alla blev underkända. Likväl - SEB är trots allt betydligt bättre än Handelsbanken. Fy skäms på er, Handelsbanken - jag trodde bättre om er!

Handelsbanken är helt kassa när det gäller biologiskt mångfald och klimatförändring - frågor som oroar många människor. Kom igen! Dags att kliva in i nutiden, bankskrälle!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Som kommentar så fick jag ett snabbt svar som lyder enligt nedan. Det sägs helt enkelt inget alls utöver det som redan är sagt. Floskel är lätt att känna igen. Att vara sämst vill väl ingen - så det är bara att börja jobba, Handelsbanken!

  Svar:

  Ansvarstagande och hållbarhet är djupt förankrat i Handelsbankens kultur och arbetssätt sedan länge. Det framgår tyvärr inte i den här undersökningen som inte bedömer hur Handelsbanken arbetar med hållbarhetsfrågor i praktiken. Undersökningen utgår endast från publikt tillgängliga dokument – att vi har ett stort antal interna regelverk och dokument som styr hållbarhetsarbetet i banken, framgår tyvärr inte i undersökningen, vilket förklarar resultat.

  Handelsbanken har till exempel en låg risktolerans och gör noggranna avvägningar vid samtliga kreditbeslut, liksom vid kapitalplaceringar. Såväl fond-, kapital- som pensionsförvaltning arbetar med hjälp av gedigna investeringsprocesser för en ekonomisk, miljömässigt och socialt hållbar utveckling i de företag som banken investerar i på kundernas uppdrag.

  Däremot visar undersökningen att vi kan bli bättre på att presentera hur vi arbetar med hållbarhetsfrågor i koncernen. Det är en kritik som vi naturligtvis tar till oss och redan har börjat åtgärda.

  SvaraRadera
 2. Häpp! Nu har minsann Handelsbanken svarat på min Tweet också. De är på hugget i sociala medier också. Nu får vi se hur om de är lika snara i handling.

  SvaraRadera
 3. Jag Håller inte alls med. Jag hittar ingen bra beskrivning av hur betygen satts och både Amnesty och Naturskyddsföreningen är notoriskt usla på att välja mellan olika alternativ alternativ utan förordar passivitet hellre än fungerande kompromisser kompromisser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Initiativet är lovvärt men jag håller helt med dig att underlagskopplingarna är obefintliga. Därmed faller det platt i mina ögon. Däremot är jag övertygad om att etiken bland bankerna är högst 'blandad'. Jag har efterfrågat underlag på deras hemsida - återkommer.

   Att Handelsbanken svarar så som de gör på Twitter är i sig en indikator på att det finns mer att göra.

   Dina påståenden kring Amnesty och Naturskyddsföreningen faller förresten lika platta de.

   Radera
 4. Rapporten finns här, har jag fått reda på:

  http://fairfinanceguide.se/media/60041/ffg-sweden-bank-report-2015.pdf

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg