Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Stresstestet


Ingen människa mår bra av oavbruten stress. Att vara stresstålig innebär inte att man tål mer stress än genomsnittet utan att man är mer motståndskraftig i att motstå stress. Stress kommer också i så många olika skepnader att det är hart när omöjligt att värja sig mot den ständigt och jämnt. Den konstform det är att lära sig att hantera stress är livets hårda skola.

Vanligt är att tro att stress alltid uppstår vid överstimulering vilket inte är fallet. Stress är lika mycket ett symptom av understimuli. Allt från buller till smärta är så kallade stressorer och kroppen producerar stresshormoner i olika grad på grund av dem. En svajig privatekonomi är också vanligen en stark stressor.

Vi hör emellanåt på TV och i radio att banker utsätts för stresstest. Vad är då dessa? Jo, syftet är att mäta hur bankernas tillgångar klarar av tuffa ekonomiska tider. Ett liknande stresstest gör vi i vår egen privatekonomi exempelvis när vi räknar på vilka boräntenivåer vi kan hantera. Ett stresstest är helt enkelt vilken motståndskraft som finns i att undvika stress.

Under våren 2015 ska en intressant TV-serie sändas i SVT som heter just Stresstestet. En familj får i programmet insikt i hur dagens låga räntor, amorteringsfrihet och jobbskatteavdrag är en doping av privatekonomin. Genom att successivt försämra dessa faktorer för familjen måste den hantera och parera för att kunna få det att gå ihop - en inte helt angenäm erfarenhet.

Jag hoppas att många svenskar med hög belåning tar tillfället i akt och tittar på programmet. Det kan bli ett bryskt uppvaknande men samtidigt så är det än värre att sova över sig helt. För hur hög får räntan bli innan den egna privatekonomin havererar? Jag har lagt upp en undersökning här till höger på bloggen. Om du vill svara så gör det ärligt - när tar det definitivt stopp? Vi talar om inställda betalningar - för de flesta av oss kan göra mycket innan vi måste ge tappt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg