Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Skilda världar


Jag trodde att det var onsdag idag och blev rejält snopen när jag på fingrarna räknade efter. Blott en tisdag? Som det kan bli. Lite håglöst jobbande följt av en tur till byggmarknaden som visade sig stängt tidigt. Fick istället bli stora varuhuset med köp av tvättmedel och glödlampor av typen LED.

Alla min sommarpratare i min numera ålderstigna ipod har pratat färdigt. Vad ska jag nu lyssna på när jag är på gymmet? Sög åt mig tipset om att lyssna på ekonomi via Soundcloud och jag började med Sparpodden - Nordnets egen kanal för ekonomipladder. Den var ganska underhållande, vill jag tillstå, och dessutom lärorik.

Jag snappade upp ett och annat ifrån samtalet mellan herrarna Dinkelspiel och Mårder. Att dessa båda experter inte är överens i stund och annan gör programmet mer trovärdigt och ger en känsla av spontanitet. Jag lär lyssna fler gånger trots att det blev en aning märkligt när Jan D började mumla om småköp i fyrtiotusenkronorsklassen - då blev det tydligt att världarna är skilda åt. Likväl, jag tycker att de är sympatiska ändå, de båda finansglinen.

Ekonomi orkar jag inte med konstant i lurarna utan jag kompletterar med fjolårets vinterpratare som jag missade när de sändes. Åtta program med bland annat naturfotografen Mattias Klum. Att lyssna på människors resonemang och livshistorier är trots allt mer intressant än investeringstips. Skönt det.

Tilltron till börsen tycks dock öka bland svenska folket. Det är en märklig dans den där psykologin kring aktier. Årets kraftiga uppgång med 15 procent har alltså fått medelsvensson att börja tro på än mer uppgång. Jag har märkt ett ökat intresse bland annat på jobbet kring fonder och aktier - man vill inte missa tåget, så att säga. Hur investerar jag hundratusen i en hög men säker avkastning?

Problemet är att rälsen inte är helt rak längre och en solkurva kan vänta innan vi hinner få stopp på vagnarna. Många känner till mitt intresse för investeringar men jag tvärvägrar att ge några råd, inte på något sätt vill jag bidra till dåliga affärer. Om jag själv gör dem så är det mina misstag som jag får stå för själv. Det är däremot betydligt lättare att berätta för folk vad de inte ska göra. Hur resonerar du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg