Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Stämma av


Vecka tretton har då inte visat sig från sin muntraste sida. Kan det vara slumpen eller kanske otursnumret i sig? Självfallet är det inte så utan snarare en blandning av nervositet och vinsthemtagningar. Det blir så påtagligt tydligt att alltför hastiga uppgångar kräver en rekyl för att vara sunda. Vecka tolv var en sanslöst optimistisk yra för Frihetsfonden med 3,49 % i uppgång och veckans sänke är inte ens i närheten att ta ut den uppgången. Vad bjuder fredagen på? Min gissning är att nedgången fortsätter ett litet tag till men att det finns mer att hämta under våren.

Telia Sonera, som jag plockade in i portföljen nyligen, fyller på kassakistan med närmare fem svenska miljarder från den turkiska bolagssidan - trevligt minst sagt. Det är nog för sent nu för att förmedla en extrautdelning vilket är lite trist men direktavkastningen är likväl fortsatt god på dessa nivåer. Telia Sonera är en av de få uppgångarna för dagen hos mig.

Utdelningen ifrån Castellum omsatte jag idag i SCA som är lite halvdissad av flera skäl - inte minst på grund av flygaffärer och tondöv VD. Det finns inte så värst mycket att köpa därute till bra pris men SCA får duga nu efter 4 % nedgång under veckan. Ser du något annat prisvärt som kan vara värt att titta på?

Att inte bo i närheten av vår huvudstad är en aning frustrerande då jag gärna hade gått på lite fler stämmor. En eller annan macka och lättöl efter att fått lyssna på kloka ledningar borde varje aktieägare få uppleva. Närmast är det ju Hufvudstaden som av naturliga skäl höll till på Grand. Tydligen avslogs ett förslag ifrån en aktieägare vid namn Thorwald Arvidsson - en man som tycks inneha aktier i många bolag och ofta lägger förslag på stämmor. Tydligen kallar han sig för bolagsstämmoterrorist medan andra benämner honom som en tokstolle eller rättshaverist. Nyfiken är jag dock på vad hans förslag innehöll. På SSAB:s kommande stämma har han ett prima förslag - att anta en vision om absolut jämställdhet på samtliga nivåer inom bolaget mellan män och kvinnor. Inte så tokigt, eller hur? Gubbväldet består lite överallt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bara en liten kommentar....
  Thorwald Arvidsson har en eller några aktier i de flesta större bolagen och har under många år varit ett inslag på bolagens årsmöten.
  Vill bara visa upp sig för alla närvarande och håller långa anföranden som är mest pinsamma.

  Inget som du bör sakna även om andra delar kan vara informativa.
  Den stora fördelen med årsmöten är att man får direktinformation utan filtrering via journalister.
  Årsmöten, med styrelser och VD säger mer om bolagen än man tror.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, då vet jag vem denna man är. :)

   Radera
 2. Du får väl göra som Lundaluppen gjorde när han köpte in sig i alla bolag som hade Lund som säte. Allt för att kunna få licens att fika. Men jag håller med att Stockholm ligger lite avsides till.
  Håller med Besser om att direktinformationen säger en hel del. Bara kroppsspråket när vd håller tal, ger mer än att läsa vd-n har ordet från rapporterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum idé, faktiskt. Det finns ju en hel del roliga bolag i omkretsen. :)
   Du går på Skånemöllans stämma? God mat?

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg