Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Kommunicerande kärl


Familjen Penning bor i en villa byggd runt 1990. För den betalade vi 2011 över tre miljoner kronor och fastigheten är till stor del belånad - vi betalar därför ränta till banken för nåden att ha tak över huvudet. Nu i deklarationstider så får vi göra avdrag för dessa räntor, det så kallade ränteavdraget. Det är 30 procent av räntorna som vi får lov att kvitta mot inkomstskatten. Det är kan ju tyckas trevligt och positivt - men är det egentligen inte alls.

Ränteavdraget är egentligen inget avdrag i deklarationen utan en skattesubvention. Och i dessa dagar när vår nya rödgröna allians vill höja beskattningen på sparande, inkomster och pensioner - samtidigt som vi har ett abnormt lågt ränteläge - sticker i mina ögon. Eller rättare sagt, det känns för jefligt.

Det enda ränteavdraget gör är att vår gemensamma ekonomi går miste om i storleksordningen 30 miljarder kronor per år - som jämförelse tre gånger så mycket pengar som den nyligt gjorda försvarsöverenskommelsen innehåller på tre år. Allt bara för att människor ska kunna överbelåna sig.

Varför överbelånar sig människor? Jo, för att våra bostäder i princip automatiskt blir 30 procent dyrare då alla kalkyler baserar på att ränteavdraget existerar. Det är ett dopat system som egentligen ingen vinner på.

Däremot kan det vara svårt att få denna karusell att stanna upp. Jag är ingen vänsterpartist men anser, liksom Jonas Sjöstedt, att ett avskaffande av ränteavdragen på sikt är en bra väg att gå. Ett utmärkt sätt är just att årligen sänka ränteavdraget med kanske en till tre procentenheter för att mjuklanda påverkanseffekten.

Intressant är att lägenhetspriserna i Stockholm nu skjuter snabbt i höjden då många nu tydligen vill skynda på flytten för att undvika amorteringskraven som kommer i höst. Prata om att skjuta sig själv i foten - gungor och karusell, kommunicerande kärl.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Håller helt med dig, dessutom har man nu en utmärkt chans att minska avdraget utan att det blir allt för stor inverkan med hänsyn till rådande ränteläge. Att göra det när väl räntan sticker uppåt igen kommer slå hårt hos många som sitter med stora ränteavdrag.

  Vad gäller avkastningskravet som man vill införa så får vi se hur det blir med det. Ute på remiss runda nu.

  SvaraRadera
 2. Det är ju inte antalet punkter som avdraget ska minska som är det viktiga. Det vore bättre att minska taket istället. Låt en kvitta inkomst på kapital (investeringar) mot underskott av kapital (betald ränta). Och inte som idag då 100 000 kronor kan kvittas mot 30% skatt. Man kan gott ha 30% att kvitta mot inkomst av kapital, plus max 10 000 kronor på inkomsten. Då har man nämligen inte tummat på procentsatserna. Man kan gå ner 10 000 kronor per år i taket så att det inte blir fritt fall. Resterande får man ju ändå 21% avdrag på, så det är ju inte i hela världen för de som man "tror" drabbas av sänkningen.

  Men som idag med 30 000 kronor "gratis" pengar? Det tycker vi inte om :(

  SvaraRadera
 3. Kanske är det för snabbt tänkt men en vinnare kan jag se. Bankerna för att lånen ökar och med det ränteintäkterna :-)
  Man kan spekulera i om ett sänkt ränteavdrag kaske håller emot ränteökningarna framöver. "Smällen" kanske inte blir så allvarligt trots allt.

  //Jonas

  SvaraRadera
 4. Jag började bygga mitt hus 79 och flyttade in Mars 80. Jag har varit med om ränter på mitt hus upp till 15%!

  Men aldrig varit med om att räntan är så hög som nu i reella termer!

  Folk verkar ha svårt att se kostnader inflationsjusterat!

  När vi betalade 15% hade vi full avdragsrätt, en marginalskatt på 70% och en inflation på 8-9%.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med helt och hållet. Varför uppmuntra till lån med högre priser som följd. Håll det enkelt!

  Du verkar vara i gott sällskap :-) : http://cornucopia.cornubot.se/2015/04/anders-borg-kryper-till-korset-medger.html

  Mvh

  Myttinge94

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg