Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Storm i ett vattenglas


Att skaffa barn kostar pengar, det hör jag att många yngre talar om. En miljon kronor sägs det och det är ju en hel del. Eller mera? Man är oroliga för hur ekonomin ska påverkas när man bildar familj. Allt som behöver köpas så som barnstol, babysäng och blöjor. Att det inte ska gå att spara så som tidigare eller att utrymmet till nöjen och konsumtion ska inskränkas. Jag säger bara en sak - ni inser inte vilket tunnelseende ni har.

Att erhålla ynnesten att få en liten människa till låns är en oändlig resa, oåterkallelig och en envägsbiljett. Återvändo existerar inte. Att få barn är inte som att skaffa en hundvalp eller att köpa en ny bil - och det tror jag inte heller att någon jämför med. Däremot är det inte omöjligt att man ser familjebildningen som ett projekt vilket det heller inte är. Ett projekt har ju en början och ett slut. Ingen enda människa förmår att i förväg förstå vidden av att bilda familj. Inte jag, inte du, inte någon.

Ditt barn kommer att bli din största olycka och lycka, din största oro och glädje, din värsta ångest och samtidigt en dörr till himmelriket. När du blir förälder erhåller du ett ansvar som inte tar slut förrän den dag då du lämnar in för gott. Ditt barn kommer alltid att finnas i din sinnesvärld oavsett om din dotter eller son är ett skelögt spädbarn eller en grånad femtioåring. Du kommer aldrig att tillåta att Gud eller slumpen ser till att du överlever ditt barn - och om det ändå blir så kommer du aldrig att förlåta dem. Du kommer alltid att göra vad som helst som behövs för att hjälpa eller stötta ditt barn om det så blir din död - för det är föräldraskapets innersta natur.

Det sägs ibland att små barn är lika med små bekymmer och stora barn är stora bekymmer. Man kan skratta lite åt det men det stämmer långt mer än vad jag någonsin insåg en gång. De problem som små barn innebär är av en karaktär som kan innebära stor oro och ångest - men oftast kan man som förälder lösa dem. Stora barn, däremot, är nästan vuxna men mer än jämlika individer som inte helt otroligt är både smartare och vidsyntare än du. Stora barn är till stor del en halv kopia av dig och har ärvt många av dina egenskaper - på gott och ont. Att hjälpa stora barn i deras stormande känsloliv är mer än övermäktigt många gånger.

Du och ditt barn är för evigt förbundna med varandra. Det finns inget återvändo till det som fanns innan. Du kommer att ibland längta tillbaka till den tid då livet var enklare - men ändå inte. För det abstrakta barnet du fantiserade om en gång finns inte och kommer heller aldrig att göra det. Vad som däremot finns är ditt barn, ditt helt unika barn som du kan spegla din själ i. Det går inte att längta bort en människa du älskar även om hen driver dig till vansinne, gör slut på all din energi och skapar sömnlöshet. Det finns inga band som är starkare och inga andra förhållanden där någons smärta lika mycket är din och där du gladeligen skulle ta över allt från sjukdom till ångest - om det bara gick.

Pengar och blöjor - en storm i ett vattenglas. Du kommer att växa upp och inse det, du förälder med ett sovande spädbarn i famnen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Oerhört bra beskrivet! Önskar dig och de dina en trevlig påskhelg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Spartacus! :)
   Jag önskar dig och de dina detsamma.

   Radera
 2. Du har helt rätt inget kan mäta sig med egna barn.
  Livet kan verkligen delas in före o efter man fick barn.
  Men när man läser vissa bloggare som skall snåla in i absurdum och ser barn som en kostnad så visst vet jag att dom kommer att inse hur dumma dom var när dom får barn.

  Men vissa kanske skall vänta med att skaffa barn tills den värsta sparivern lagt sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min största insikt i livet är att jag blivit allt klokare med åren. Och därmed följer att jag troligen är än klokare framåt jämfört med nu. Det skapar en viss ödmjukhet till omständighetenas natur. Det är synd att det gått ur modet att se upp till och lyssna till människor med erfarenheter att dela med sig av.

   Att yngre människor av idag har en stor kunskap kring pengar och privatekonomi är mycket positivt. Samtidigt så är pengar i sig inte livet och kan heller inte mätas mot det eller ens på samma skala. Pengar är ett verktyg och ett medel - en katalysator. Men inget mer.

   Radera
 3. Riktigt bra skrivet, tack för en upplyftande text så här innan jobbet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack John! :)
   Jag noterar att du är en tidig fågel och att du ska arbeta en helgdag. Må väl och ha det så bra.

   Radera
 4. bra skrivet. Pengar är endast en verktyg inte ett mål i sig. Livet är målet. Inte bara var man vill gå men hela resan dit.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg