Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Amortera är inte lönt

Att betala av på sina bolån faller alltmer i glömska. Varför amorterar vi mindre och mindre och ibland inte alls?

Intressant är att det inte är fullständigt uppenbart för alla att amortering inte är en boendekostnad utan avbetalning på ett lån som genererar en räntekostnad - därmed att likna vid ett sparande. Amortering kallas också ibland för svenskarnas bortglömda sparform. Amortering är också, enligt mig, den mest trygga sparformen. Räntan, däremot, är en ren kostnad.

Att det inte skulle vara lönt att amortera ser jag som ett svepskäl. Måhända att det kanske är trist eller omotiverande att betala av på sina bolån - men det är en sparform med garanterad avkastning.

Läs mer på min nya blogg.

Kommentarer

Populära inlägg