Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Fridag


Livet är egentligen en ganska enkel företeelse. Vi vill alla samma sak, oavsett vem du är och var du kommer från, oavsett ålder, kön och vad helst - du, jag, vi och de vill bara en enda sak: få frid. Och det är ingen morbid tanke kring detta - det handlar om inre frid.

Vi vill leva lättsamma och lugna liv, eller så vill vi leva fartfyllda, roliga liv - men allt är ändå kopplat till våra drömmar och en inre frid. Men det är svårt. Vi tenderar att leva mer i framtiden än i nuet. Det finns dock metoder och medel för att lättare hitta sin frid.

Så börja med att sluta överanalysera saker och ting och vad andra människor säger eller gör. Om du får en komplimang eller ett vänligt ord så sug åt dig och njut. Får du däremot sura miner eller en utskällning - ta det lugnt! Om den här personen verkligen velat säga dig något annat än vad hen gjorde så hade vederbörande säkert gjort det istället. Sluta oroa dig och ta upplevelsen för vad den verkligen är - en av en räcka sådana som livet består av. Människor är oftast inte så komplexa i sina handlingsmönster att det är värt att fördjupa sig i dessa.

Börja med att ta färre beslut och val i livet. Vi ångrar val och önskar att vi valt annorlunda. Låt det flyta och skjut upp besluten så kan du göra det en annan dag. Var inte så hård mot dig själv och ångra inte så mycket av det du gjort eller avstått. Släpp taget om misstagen och motivera dig istället inför att göra nya - för de kommer. De finns dock inte i ditt förflutna utan i ditt nu.

Ha ett öppet sinne och jobba med dina fördomar. Du möter förutfattade meningar varje dag. Vi tenderar att bedöma människor baserat på stereotyper. Lägg av med det! Bli en god medmänniska som förutsätter allas goda vilja och fina egenskaper. Lär dig att glädjas åt alla de möten du upplever och världen kommer att bli en mycket bättre plats.

Knyt inte din lycka till det materialistiska. Om du inte hittar lyckan någon annanstans så hittar du definitivt inte den i prylarna. Sluta spendera dina värdefulla pengar på onödig konsumtion och lägg dem hellre på upplevelser och äventyr. Lyckligast blir du om du skänker bort dem.

Slutligen, en stunds mindfulness. Låt det flöda till dig: allt som sker kring dig, vad andra människor säger till dig och vad du svarar i gengäld. Njut av dina inre konversationer. Betrakta ett träd, en buske eller en glittrande sjö men utan att bedöma upplevelsen. Rensa din tankevärld och låt allt bara vara. Bli ett med allt kring dig.

Livet är en enkel företeelse. Att hitta frid är nyckeln till ett lyckligt sådant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg