Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Pengar här och nu


Ska du bli rik, eller det som jag vill kalla ekonomiskt oberoende, så behövs det pengar in. På något sätt - via löning, arv, stöld eller hur du väljer att tillse detta. Slantar in är nyckeln för låset till frihet. Och man bör inte slarva med sina nycklar för då riskerar man att bli låst ute eller om man så vill - inlåst.

Att ha koll på pengarna är viktigt. Vissa av oss för kassabok så som medel, andra stämmer av kvitton mot kontot och några jobbar med en budget. Och det är just budget som jag anser är din bästa ficka att förvara nyckeln - pengarna - i.

Att göra en budget är viktigt. Att budgetera är att planera för hur du ska använda de pengar du har. En budget är i sig mycket realistisk och visar inte minst brist på pengar, något som är mycket vanligt i början av ett nytt budgetarbete. En budget bringar klarhet även om det kan te sig bistert. Man arbetar med konkreta och ändliga siffror som tvingar dig till att göra val.

En del människor har lätt för att släppa pennan och lägga huvudet i sina händer och drömma sig bort till en framtid där pengar inte är ett problem utan blott en möjlighet - semesterresor, äventyr, shopping. Tänk om jag bara hade pengarna! Och inget fel i det - att drömma är bra. Inga drömmar - inget fortskridande.

Att drömma om en ekonomisk framtid är kopplad till att prognostisera. Prognostisering är att planera för hur du ska spendera pengar som du kanske kommer att ha i en framtid - som du hoppas på att ha. Hur mycket pengar behöver jag där i framtiden? Hur hög lön behöver jag då? Vad ska jag då jobba med och hur når jag dit? Ska jag låna? Att göra prognoser är också bra men är inte att budgetera.

Prognoser är alltid mer eller mindre grovhuggna eller suddiga. Det ingår en hel del hypotetiska parametrar i prognoser - men det är kul att spendera hypotetiska pengar från hypotetiska löneförhöjningar eller ren tur på Triss och det utan några som helst konsekvenser. Likväl, det är att drömma sig bort från verkligheten här och nu och de pengar du har - här och nu.

Slutsatsen är helt enkelt - fortsätt att drömma om stora planer men gör prioriteringar och budget för dem här och nu. Då blir planerna verklighet och det är roligare än allt hypotetiskt i världen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg