Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Prio


Jag, likt de flesta andra, pröjsar räkningar varje månad. Vanligtvis efter löning runt den tjugofemte eller så. Att betala räkningar är kanske inte det mest inspirerande men om du använder You Need A Budget så har du garanterat slantar över efter att hyra och el är pyntade. Och då börjar det riktigt roliga - att kunna budgetera med slack och luft och utrymme.

Det handlar om prioriteringar - att göra saker i rätt ordning, något som deltagarna i Lyxfällan lär sig på ett bryskt sätt. För allt börjar med överlevnad. Tak över huvudet. Mat till barnen. Kläder på kroppen. Ljus och värme. Det basala ska komma först. Till detta ska pengar kommenderas först.

Prioritering två är skyldigheter. Och vad är skyldigheter? Detta är individuellt att fundera på. För mig är exempelvis avgiften till sonens fotbollsförening en skyldighet medan avgiften till kabel-TV inte är det. Skyldigheter är viktiga poster i din budget som betyder något extra.

Prioritering tre är verkliga utgifter. Här ryms allt från julklappar till semesterresor, hårschampoo till krukväxter, frissan till bildäck. Här är det viktigt att vara sträng mot sig själv och att verkligen göra kloka val och sätta gränser. Ju mindre utgifter här desto mer över till annat roligare.

Vad kommer sedan? För mig är det vägen mot skuldfrihet - amortering av lån och skulder. Det ska och kan budgeteras så som allt annat. Att spara och investera är också en väg mot skuldfrihet, enligt mig.

Slutligen, pengar som nu är kvar tycker jag är rena nöjespengar - roa dig med dem på de bästa sätt du föredrar.

I You Need A Budget ska varje krona tilldelas ett jobb. På nedersta raden i din budget finns inga soffliggare eller drönare som inget utför.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

 1. Jag är lite nyfiken på det här verktyget då jag sett flera bloggare som rekommenderar det. En gång testade jag deras gratismånad men jag fick inte riktigt kläm på det. Har jag förstått rätt att du vid räkningsdags lägger in vilka inkomster du har, de räkningar som ska betalas, och sedan bestämmer hur mycket du vill budgetera på övrigt, t.ex. nöje eller spar? Och därefter lever du livet som vanligt men använder appen som en kassabok för att säkerställa att du håller dig inom dina ramar? Det låter så enkelt, men enkelt kanske som vanligt är bäst?
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, du beskriver ett 'standard' budgetverktyg. Jag vill påstå att YNAB är så mycket mera. Att du inte får kläm på det beror troligen på att du tänker i gamla banor - typ kassabok & budget. Har du inte läst alla mina inlägg kring YNAB så sök efter dessa här på bloggen och läs dessa. YNAB:s hemsida är också full av tutorials.

   Radera
 2. Detta är ju ren textreklam!!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg