Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Snodd rabatt


Ett vanligt fenomen i svenska städer är att människor med tvivelaktig moral norpar blommor, lökar och andra växter ur kommunens rabatter. Det är ju så klart stöld och hade vår poliskår inte varit så ineffektiv, underbemannad och med prioritetsbekymmer så skulle detta lagfaras. Jag önskar att jag kunde lagfara min storbank som norpade min och frugans rabatt.

Vi lade om ett av våra två bolån häromveckan och band detta på ett år. Räntan sjönk därmed från 3,19% till 1,52%. I reda pengar handlade detta om drygt artontusen kronor per år - en rejäl slant. Nöjda och belåtna med detta stegade vi hemåt hand i hand.

När jag i ett helt annat ärende påtade på bankens hemsida upptäckte jag att rabatten var stulen. Ja, rabatten på det andra lånet var borta. 1,52% var ersatt med 2,02%. Omsatt i kronor en skillnad på 6 375 riksdaler. Jag kontaktade banken för jag visste vad som skett.

På min storbank erhåller man, om man förhandlar, en rabatt på bolåneräntan som sedan gäller i ett år. Efter detta så tar banken sonika bort rabatten och meddelar sig inte i ärendet. Min tolkning av detta är solklar: med lite tur så kan storbanken norpa rabatten utan att det märks och därmed ta ut den högre räntan. Det hade då varit intressant att veta hur många svenska bolånekunder som sitter utan rabatt och glömt bort att kontrollera?

Nu var det ju ingen fara på torpet, det står en blänkare i min kalender att årligen följa upp detta. Men principen är en aning oetisk, enligt min mening - banken borde kunna kommunicera mer med kunden. Eller vad säger du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bra inlägg! Har också tänkt på detta flera gånger.

  Rabatten man får när man förhandlar med "sin bankman" gäller bara tills det är dags att förnya lånet. Och det är inte så att bankmannen hör av sig, istället får man ett lagom anonymt brev hem i brevlådan där man endast uppmanas att fylla i om man vill ha fortsatt rörligt eller annan bindningstid.

  Vad man, medvetet så klart, underlåtit att skriva är att om man bara skickar in pappret får man listräntan och den gamla rabatten är helt borta. Genialiskt, har säkert inbringat åtskilliga miljoner/miljarder till bankerna genom åren. Vill man ha en vettig ränta måste man göra om hela förhandlingsproceduren och själv kontakta banken varje gång lånet skall förnyas, vilket jag så klart också gör eftersom jag inte har lust att efterskänka tusenlappar varje år till banken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, en bra kommentar. Dock är sådant här enbart genialiskt om ingen skriker ut om olåten - vilket vi gör nu. Bu för storbanken!

   Radera
 2. Dåligt! Vilken bank har du som gör så här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handelsbanken. Men är andra storbanker annorlunda?

   Radera
 3. Storbankerna gör alla samma sak och informerar inte heller om att rabatten bara gäller i ett år om man har 3-månadersränta.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg