Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Personlig konkurs


Det finns illvilliga rykten kring räntan, minsann. Det sägs att räntan kan gå upp på våra bolån. Kan det vara så?

Exempelvis så menar SBAB att så kan det bli och att den rörliga bolåneräntan kan komma att ligga på mer än 5 procent om fem år. Om denna prognos kan var och en självfallet få tro eller tycka vad de vill om. Förr eller senare så kommer - med garanti - räntan att vara just fem procent - eller högre. Vägrar man att tro på det är man troligen en struts.

Det är roligt för oss som har bolån när räntan går ned. Boendet blir helt enkelt billigare. För familjen Penning i det Penningska Palatset - en trävilla i förorten - har sedan vi började vår bostadskarriär nästan bara sett lägre räntor. Vi började med 8,9 % på våra bolån och ligger nu på 1,5 %. Frågan är om vi mäktat med en sådan ränta idag?

Men om vi håller oss till det mindre förfärliga scenariot att vi når blott fem procent inom fem år - vad har du för plan med ditt boende och dina lån om det blir så? Jag och frun amorterar en del och på fem år når vi ungefär 12 procent, det vill säga att vi har kvar 88 procent av lånen. Och våra lån, trots amorteringen, skulle kosta oss 294 procent mera vid 5 procents ränta - undantaget ränteavdragen. För vem vågar förlita sig på att de finns kvar om 5 år?

Till dessa mörka moln ska också läggas till att vår regering slänger in lite kärvare tongångar med högre skatt på sparande, högre statlig skatt, höjd skatt på drivmedel och lite annat smått och gott. Personlig konkurs har inte utrotats utan är en nog så plågsam sjukdom att riskera att drabbas av. Men än finns det tid att parera framtiden - att budgetera för en mörkare ekonomisk framtid är inte att vara pessimistisk utan enbart en överlevnadsinstinkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg