Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Så en krona och skörda tioJag har läst en bok som inte är för mig - men för många, många andra.

Författarambitioner finns överallt och så även i privatekonomiska ambitioner. Joel Öhrn är en i raden av de som vill göra skillnad och påverka. Alla sådana syften är lovvärda och kan kanske inte bli många nog. Samtidigt, hur många böcker om att bli miljonär, supervältränad och näringsriktig ögnas igenom och sedan glöms bort? Många, är min gissning. Så är boken Så en krona Skörda tio en sådan? Ja, tyvärr - det är dock inte bokens eller författarens fel utan den gängse publikens. För alla letar alltid en quick fix och sådana saknas i byggandet av en stabil privatekonomi.

Den här lilla boken, som inte ens når etthundra sidor, är något som skulle kunna delas ut i skolor, av Lyxfällan och på socialkontoret, för att nämna några. Skriften läses på trettio minuter utan att för den delen kännas tung och tråkig. Det finns både lite flum och lite distinkta sanningar, en del självklara förnumstigheter men också knivskarpa påståenden. Samt en del som jag inte alls håller med om.

En av de viktigare delarna i boken är vårt psyke och pengar, så som att vi gärna upprepar invanda beteenden och att vi hatar att förlora pengar men tycker det är trist att tjäna dem. Inget nytt - men boken är ju inte för mig som redan läst massor i ämnesområdet. Men den kan vara något för dig eller någon du känner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg