Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Skuldfri utan offer


Familjen Penning amorterar 167 kronor per dag på våra bolån. Sådant matnyttigt kan man räkna ut i exempelvis ett kalkylark av något slag. Det är i avrundat format ungefär två uteluncher eller några köpkaffe.

Ponera att jag och frun skulle kunna leta fram några kostnader som skulle spara in 167 kronor per dag. Det är ingen omöjlig räkneövning alls. Till exempel dricker vi en och en halv liter mellanmjölk per dag. Med lite prismedvetenhet kan vi spara 4 kronor per förpackning och vips har 2,5 % av 167-kronorsmålet uppnåtts. I enbart vår matkasse kan vi troligen hitta 60 kronor per dag.

Med vår nuvarande amorteringstakt är bolånens nollpunkt 40 år bort. Den skulle kunna vara 20 år med billigare mjölk, färre uteluncher och inga köpkaffe. Ni vet, kortsiktiga belöningar kontra långsiktiga och hur illa de fungerar med vår mänskliga natur. Men små, frekventa och nästintill bagatellartade uppoffringar skapar en snöbollseffekt över tid.

Det finns en inspiration i att leta onödiga kostnader så länge du multiplicerar besparingen med en tidsfaktor - det blir belopp av lattar som kan omsättas i resor eller upplevelser.

Oavsett vad vi gör eller inte gör så leder det oss någonstans.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg