Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Din finansiella hälsa


Hur är det ställt med din privatekonomiska hälsa? Blodtryck är inte allt, inte heller sänkan. Stress, oro och magsår kan vara sprunget ur taskig ekonomi - så allt hänger samman på ett eller anat sätt. När jag träffar folk så ältar jag gärna behovet av en hälsosam privatekonomi. Och vad som är en hälsokontroll när det avser din kropp så är en budget motsvarande när det gäller din ekonomi.

Många tror att de kan ha koll utan en budget. Det tror inte jag men då är jag också en slarvpelle i grunden. Det finns också en risk att jag blir en viktigpetter ibland. Som en god vän som på en middag spände ut bröstkorgen och meddelade att han och hans fru minsann inte har några andra lån än de på sitt hus. Prima, fyllde jag i. Och att de minsann handlade på kreditkort och att de betalade av det varje månad. Häpp, fyllde jag i. För i min budgetvärld så är detta att leva från lön till lön. Iallafall om det inte finns andra medel att ta av.

Det är inget fel med kreditkort, alla använder dem. Men om du handlar på kreditkort och sedan använder din lön för att betala av - då är du i kreditsvängen lik förbaskat. Du lever helt enkelt på dina framtida inkomster. Och du är medellös.

Precis som du tränar och äter hälsosamt för att din levnad ska bli ljus och fin även framåt, på samma sätt måste du tänka kring din ekonomi. Vad tycker ditt framtida jag om hur du beter dig idag? Kommer du själv där i decennier bort tacka dig för ditt beteende idag - eller förbanna dig? Att sköta sin finansiella hälsa handlar massor om framtid och hur långt framåt du väljer att hantera den är en god indikator på hur trygg din ekonomi kommer att bli.

Börja att tänka på hur du vill ha det om en månad, ett år, fem år och tio år - och börja att planera. Det har du en budget till och den stöttar dig hela vägen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg