Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Koll på pension


Jag hade ett samtal idag med min nya arbetgivares partner i pensionsfrågor. Det är ju lite knepigare, det där med pension, när ens arbetsgivare inte tecknat kollektivavtal - det gäller att vara pålästa om vad pension är och hur den finansieras och utbetalas. Jag har hos min nya arbetsgivare motsvarande den tjänstepension som jag hade tidigare, dock kommer jag att behöva placera dessa pengar framöver.

Det som är lite tröttande, då jag haft många arbetsgivare i mitt yrkesliv, är att jag har en mängd olika försäkringar inom ramen för tjänstepension - AMF, Länsförsäkringar, Skandia och SPP - och även alla dessa ska placeras klokt. Hos AMF har jag exempelvis hela fem olika försäkringar och de kan bara hanteras separat. Det är egentligen en ohanterlig och tidskrävande fondutvärdering.

Jag tänker därför göra ett försök att strukturera upp min tjänstepension med hjälp av portföljer på Morningstar, på samma sätt som jag gjort med premiepensionen. Då kan jag få en hyfsad genomlysning kring vilka innehav jag har och i vilka bolag och branscher och en procentuell utveckling. Och nu när jag gör detta så ser jag att riskprofilerna bör dras ned.

Det blir ett digert arbete men med hjälp av Morningstar så blir det åtminstone hanterbart.

Hur håller du reda på dina pensionsplaceringar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg