Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Skrämmande budget


Ordet budget gör sällan någon överlycklig. Det är en torr och ganska trist radda bokstäver som andas kliande kavaj och tunn kalufs, lite 70-tal och bleka färger. Att tänka budget ger lätt associationer till fängelsegaller, ramar och instängdhet, kanske en långsam, plågsam död?

Nu är ju detta bara en helt felaktig känsla och att mentalt omformulera uttrycket budget gör verkligen en skillnad. Istället för att tänka i termer av kan inte, borde inte, måste, behöver så börja i andra änden - var vill jag vara i ekonomiska termer? För du vill ju egentligen inte skuldsätta dig, känna stress över din privatekonomi eller gå i pension med noll och intet, så klart inte.

Så den gyllene tanken med budget är att börja där den slutar: du vill leva utan skulder, du vill har det gott när du slutar att arbeta, du vill kunna klara ekonomiska kriser och kunna stödja och stötta nära och kära. Och det finns så klart mera.

Därför, med detta tankesätt, kommer inte sparandet och hushållandet med dina pengar längre te sig som en belastning utan som en välsignelse. Din budgetering som bygger på dina beslut och ställningstaganden leder dig närmare de saker som du verkligen vill åstadkomma. Därför blir din budget förvandlad från en trist företeelse till en hjälpande hand. Frågan du måste formulera är dock: vart vill jag?

Vill du vara skuldfri? Vill du bo flott? Vill du resa? Vill du slippa ha ont i magen när räkningarna ska betalas? En bra budget är en kompis som frågar dig vad du vill och vad som gör dig förnöjsam med livet. Du byter bort så mycket tid av ditt liv för pengar - så vad vill du göra med dessa pengar? Vad vill du att din bortbytta tid ska representera?

Vill du att din korta levnad ska handla om stress kring pengar? Och konsumtion av saker du egentligen inte bryr dig om? Om inte, så behöver du en budget. Du talar helt enkelt om för din budget vad du vill göra och din budget hjälper dig att ta dig dit. Budget är coolt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg